Wijkrenovatieproject Bloemekenswijk

Lievegem organiseert samen met Woonwijzer Meetjesland en Energiehuis Veneco een wijkrenovatietraject in de Bloemekenswijk. Met een warmtescan, een mobiel energieloket en een groepsaankoop willen we het energieverlies en -factuur doen dalen. Een onvoldoende geïsoleerde woning verliest veel warmte langs het dak, muren en/of ramen. Dit energieverlies kost bovendien veel geld. Je woning isoleren, betekent investeren in de toekomst en besparen op je energiefactuur.

Dit project is gratis voor jou. Het wordt mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Lievegem en de provincie Oost-Vlaanderen via de subsidie van Energieambassadeurs.

Logo Gemeente Lievegem, Woonwijzer Meetjesland, Veneco, Meetjesland Klimaatgezond en Provincie Oost-Vlaanderen

Warmtescan

Een warmtescan is een foto van je woning die via kleurverschillen het warmteverlies aantoont (dak, muren of ramen). In januari en februari 2021 maakt een expert van Woonwijzer Meetjesland een warmtescan van alle woningen in de Bloemekenswijk. Dit gebeurt langs de straatkant. De expert moet de woning niet betreden en je hoeft dus ook niet thuis te zijn. Omwille van de privacy wordt de warmtescan van je woning niet publiek gemaakt.

warmtescanmobiel energieloket

Klik hier voor veelgestelde vragen over de warmtescan

Wat is een warmtescan?
Een warmtescan (thermogram) is een infraroodfoto die de verschillen in temperatuur laat zien: de scan toont waar jouw woning warmte verliest. Dit kan via muren, dak en ramen. Op die manier kom je te weten waar je jouw woning bijkomend kan isoleren.

Waarom wordt er een warmtescan van mijn woning gemaakt?
Lievegem wil haar steentje bijdragen in het resulteren van de klimaatdoelstellingen en collectieve wijkrenovaties zijn hierin een belangrijk onderdeel. Samen met Provincie Oost-Vlaanderen, Veneco en Woonwijzer Meetjesland werken we aan het wijkrenovatieproject Bloemekenswijk. Binnen dit project willen we inwoners informeren en adviseren over renoveren en isoleren. We doen dit door:

  • warmtescans uit te voeren van alle woningen (enkel straatkant) in de Bloemekenswijk
  • een tijdelijk mobiel energieloket te voorzien in de wijk: inwoners kunnen hier terecht voor gratis advies over de warmtescan en energiebesparende maatregelen (15 maart-25 maart 2021)
  • een groepsaankoop te organiseren voor dak- en zoldervloerisolatie: deze groepsaankoop wordt beschikbaar gesteld voor alle inwoners van de gemeente
  • Lievegem.)

Wat gebeurt er met de warmtescan van mijn woning?
De warmtescans worden om privacy-redenen niet publiek beschikbaar gemaakt. Je kan de warmtescan enkel raadplegen als je er eigenaar of huurder van bent. Wil je jouw warmtescan inkijken? Maak een afspraak en kom naar het mobiel energieloket in de Bloemekenswijk (tussen 15 – 25 maart 2021) of kom naar één van de zitmomenten van Woonwijzer Meetjesland in de gemeente (vanaf eind maart).

Je kan een afspraak maken via:
Kurt Standaert (sociaal adviseur, Woonwijzer Meetjesland)
T-  0488 17 43 96
E - kurt@woonwijzermeetjesland.be

Ik wil niet dat er een warmtescan gemaakt wordt van mijn woning.
Neem contact op met Woonwijzer Meetjesland en uw adres zal verwijderd worden uit de planning:

Kurt Standaert (sociaal adviseur, Woonwijzer Meetjesland)
T-  0488 17 43 96
E - kurt@woonwijzermeetjesland.be     

Er werd een warmtescan van mijn woning gemaakt maar ik wil dat die verwijderd wordt.
Neem contact op met Woonwijzer Meetjesland en zij zullen de warmtescan van uw woning verwijderen:

Kurt Standaert (sociaal adviseur, Woonwijzer Meetjesland)
T-  0488 17 43 96
E - kurt@woonwijzermeetjesland.be    

Er wordt zonder mijn toestemming een warmtescan van mijn woning gemaakt: mag dit volgens de privacywetgeving?
Dit project is in regel met de privacy-wetgeving. De warmtescans worden enkel gemaakt van de straatkant van de woning zonder privédomein te betreden. De warmtescan wordt niet publiek gemaakt. Wil je bijkomende informatie over de privacy-wetgeving, neem dan contact op met de functionaris voor de gegevensbescherming van Veneco:

Eva Van Brée (functionaris gegevensbescherming - Data Protection Officer)
T – 09 251 22 22
E - informatieveiligheid@oost-vlaanderen.be of privacy@veneco.be

Moet ik mijn woning meer of minder verwarmen in functie van het nemen van de warmtescan?
Voor een goede warmtescan moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. Er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. Dat houdt dus in dat er pas gedacht kan worden aan het maken van een scan vanaf 5 graden buitentemperatuur of lager. De maanden november tot en met maart vroeg in de ochtend of in de avond bij bewolking zijn daarom ideale momenten om te scannen. We krijgen het beste resultaat als de woning op kamertemperatuur is, zodat warmtelekken goed zichtbaar zijn op de warmtescan. Extra verwarmen is dus niet nodig.

Energie-advies

Is je woning op bepaalde plaatsen onvoldoende geïsoleerd? Dan helpt de renovatie-expert je graag meteen verder met advies op maat. Hij geeft info over het gratis renovatieadvies, renovatiepremies en -leningen.

Een afspraak met de renovatie-expert van Woonwijzer Meetjesland maak je door te bellen naar 0488 17 43 96 of door een e-mail te sturen naar liesbet@woonwijzermeetjesland.be.

Groepsaankoop

Omdat je samen sterker staat dan alleen, organiseren we een groepsaankoop dakisolatie. Deze groepsaankoop wordt mogelijk gemaakt voor de gehele gemeente Lievegem en zal lopen tot en met 31 augustus 2022. De leverancier en prijzen zullen pas dit najaar gekend zijn, maar je kan je hier alvast inschrijven.