Werelddag Dementie

Op 21 september vindt de Werelddag Dementie plaats. Vanuit gemeente Lievegem vinden we het belangrijk om bij dit thema stil te staan.

Waarom?

In Vlaanderen heeft naar schatting 136.624 personen dementie. Hiervan zijn er circa 5.461 personen met jongdementie; dit wil zeggen dat ze jonger zijn dan 65 jaar. Ongeveer 70% van de personen die lijden aan dementie woont thuis. Er wordt voorspeld dat in 2060 het aantal mensen met dementie zal verdubbelen (bron: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen). Cijfers die we niet mogen negeren. Dementie is meer dan ooit een uitdaging en die uitdaging wil gemeente Lievegem mee aangaan.

Het is belangrijk om een blijvende aandacht te schenken aan dit onderwerp. Niet alleen voor de persoon in kwestie zelf, maar ook voor zijn/haar mantelzorger en naaste omgeving. Dementie heeft namelijk niet alleen een grote impact op de betrokkene, maar ook op het sociale netwerk; het brengt veranderingen mee in de relatie.

dementie1dementie2

Je staat niet alleen

Wanneer je bij je naaste de eerste signalen opmerkt of de diagnose van dementie wordt vastgesteld, weet dan dat je er niet alleen voor staat:

  • Praat er over met je huisarts
  • Contacteer een medewerker van het Sociaal Huis of de seniorenconsulent. We helpen je graag met het vinden van gepaste hulp en ondersteuning.
  • Ook de sociale dienst van je mutualiteit zal graag naar je luisteren en advies geven.
  • Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen biedt advies op maat. In Vlaanderen kan je er ook terecht in praatcafés dementie voor meer informatie en een babbel. Voor regio groot Gent, Leie en Scheldestreek, Meetjesland en Vlaamse Ardennen kan je terecht bij Regionaal expertisecentrum Paradox.
  • Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert Familiegroepen: bijeenkomsten waar lotgenoten steun en verhaal bij elkaar vinden. Ze beschikken ook over een gratis luister- en infolijn, de Alzheimer Phone National. Een team van (ervarings)deskundigen staat klaar met een luisterend oor en voor alle vragen.

Getuigenis

“Mijn collega gaat heel ongedwongen om met haar zieke moeder. Ze stelde me zonder schroom voor en begon te lachen toen haar moeder vroeg of ik mijn chocomelkske mee had voor school! ‘Mamaatje toch, wij drinken tegenwoordig alleen nog koffie’. Grapte ze terug.”
(uit: ‘dementie. Je staat er niet alleen voor’)

Contactgegevens

dementie