Hoe beschermen we elkaar tijdens de uitbraak van COVID-19

Thuisblijven blijft de norm. Enkel de toegestane verplaatsingen mogen worden gedaan. Bovendien wordt het aanbevolen om aankopen te doen in een stad of gemeente dichtbij de woonplaats of werkplek.
Privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, sportieve, toeristische en recreatieve aard zijn verboden.

Wat kan je zelf doen om de verspreiding van het coronavirus (en andere ziektes zoals griep) te voorkomen?

  1. Was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen met water en zeep.
  2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  3. Hou 1,5 meter afstand van anderen.
  4. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk.
  5. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
  6. Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen

Kinderen (ook jonger dan 1 jaar) worden, volgens de momenteel beschikbare informatie, niet ernstig ziek van het coronavirus. Ook zwangere vrouwen lijken geen verhoogd risico te lopen.

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

1. Geef geen handen, kussen of knuffels wanneer je iemand begroet.
2. Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …)
3. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.
4. Indien de ouder vermoedelijk besmet is, dan dienen de kinderen thuis te blijven.

Huis van het Kind: Bekijk hier een instructiefilmpje in Vlaamse Gebarentaal met een volledige uitleg over het Coronavirus!

Waarom wordt niet iedereen verplicht om mondmaskers/handschoenen te dragen in de supermarkt en bij het buitenkomen?

Overdracht van COVID-19 gebeurt via druppeltjes en contact met besmette oppervlakten, niet door de lucht. Daarom biedt het dragen van een mondmasker geen bescherming tegen infectie, indien men geen nauw contact (binnen een afstand van 1,5 meter) heeft met een zieke persoon. Mondmaskers zijn vanaf 4 mei wel verplicht wanneer je het openbaar vervoer gebruikt! Dragen van handschoenen wordt niet aangeraden omdat dat een vals gevoel van veiligheid geeft, je raakt nog steeds neus, mond en ogen aan als je handschoenen aan hebt waardoor men toch besmet kan raken. Veel beter is het om de handen regelmatig te wassen met water en zeep

Mag ik nog op bezoek bij familie en vrienden?

Je mag je huis nog verlaten, maar dit geldt enkel voor verplaatsingen die noodzakelijk zijn (inkopen doen, gaan werken). Voor een wandeling, fietstocht of motorrit mag je nog het huis uit, maar de algemene regel is: “Vermijd contact met zo veel mogelijk mensen en houd afstand.”. Beperk het contact tot je gezin en maximaal vier extra personen van buiten het gezin. Dat moeten steeds dezelfde personen zijn en zij mogen enkel bij dat ene gezin langsgaan. De nodige fysieke afstand (1,5 meter) moet nog steeds gerespecteerd worden en als je een terras of tuin hebt, spreek je best buiten af. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van het gezin ziek is.

Maken de twee personen waarmee ik ga sporten deel uit van mijn sociale bubbel?

Deze personen tellen niet mee in de sociale bubbel van het huishouden. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld te gaan wandelen met twee steeds dezelfde personen (met respect voor de fysieke afstand) en thuis vier andere, maar steeds dezelfde mensen ontvangen.

Vlaanderen Helpt

De website Vlaanderen Helpt vermeldt de acties die vrijwilligers op poten zetten in de Vlaamse gemeenten om buren en kwetsbare mensen te helpen. Stuur uw lokale initiatieven door naar vlaanderenhelpt@gmail.com of vul het onlineformulier

Vrijwilligers die een medische, verpleegkundige of andere paramedische achtergrond hebben, kunnen zich aanmelden om als vrijwilliger in de zorg te helpen. Daarnaast omvat vrijwilligerswerk bijvoorbeeld het doen van inkopen voor een oudere buur, de hond uitlaten, …

Om verzekerd te zijn tijdens vrijwilligerswerk moet iedereen zich registreren via Vlaanderen Helpt

Floc Rescue - Huisdierenopvang in tijden van Corona

Floc Rescue - Huisdierenopvang in tijden van Corona

floc rescue