Energieveetjes

Vanaf volgende week kan je in onze gebouwen niet meer om onze energieveetjes heen. Onze wat? Energieveetjes, een woordspeling op de energieweetjes die we voortaan in de interne communicatie opnemen om zo duurzamer met energie om te gaan. Maar het zijn ook effectief 'vier veetjes' waar we intern op inzetten om ons verbruik te doen dalen: verwarming, verbruik, verlichting en ventilatie.

Als lokaal bestuur dragen we extern ons steentje al bij door bepaalde openbare verlichting te doven, de temperatuur van het zwembad bij te stellen en de temperatuur in onze gebouwen aan te passen. Maar ook intern, wij als personeel, spelen hierin een belangrijke rol. Waarom dan wel?

  • Minder verbruik = lagere factuur = meer middelen voor lokale projecten.
  • We hebben een voorbeeldfunctie: aan de ene kant de openbare verlichting doven, maar 's weekends de lichten in onze gebouwen laten branden valt niet met elkaar te rijmen.

Hoe pakken we dat concreet aan (en wat kan ik hierbij betekenen)?

Ventilatie

Aandacht voor gezonde binnenlucht blijft belangrijk, maar lijkt soms tegenstrijdig aan energie besparen. Aan de ramen vind je voortaan deurhangers hoe je goed (en met zo weinig mogelijk energie te verliezen) kunt verluchten.

Verbruik

Elke werkplek wordt voorzien van een verdeelstekker met aan/uitknop. Zit je werkdag erop, druk dan op de knop. Gedaan met sluimerverbruik van beeldschermen die anders vergeten worden.
 

Verlichting

Verlaat je een ruimte, vergeet dan het licht niet uit te doen. We plaatsten strategische stickers om je hieraan te helpen herinneren.

Verwarming

De verwarming in onze gebouwen staat correct afgesteld. De leuze is: blijf van de thermostaten en zo veel mogelijk van de knoppen. Om ervoor te zorgen dat je het toch steeds warm hebt, ontvangt iedereen binnenkort een fleecedekentje. Voor avondactiviteiten in zalen voorzien we specifieke instructies om de verwarming tijdelijk in te schakelen buiten het standaardprogramma.