Geldende maatregelen in Lievegem

Het gemeentebestuur van Lievegem wil de gezondheid van haar inwoners beschermen en neemt enkele maatregelen om de verspreiding van het virus te stoppen.

Hieronder vind je een overzicht van federale en gemeentelijke maatregelen. Alles is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Zes gouden regels

Deze regels maken ondertussen al deel uit van je dagelijkse routine:

 • Respecteer de hygiëneregels: was je handen lang genoeg met water en zeep.
 • Doe je activiteiten liefst buiten.
 • Denk aan kwetsbare mensen
 • Hou minstens anderhalve meter afstand van anderen.
 • Beperk je nauwe contacten.
 • Volg de regels over bijeenkomsten.
Pictogramman ter illustratie van de zes gouden regels

 

Ons sociale leven

Nieuwe coronamaatregelen vanaf 28 oktober 2020

 1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon
 2. Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
 3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
 4. Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
 5. Markten blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
 6. Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
 7. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00 uur. Ter compensatie mogen nachtwinkels openen vanaf 14.00 uur.
 8. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00 uur en 5.00 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.
 9. Sportactiviteiten +12: enkel outdoor en niet-georganiseerd, max 4 personen,
  sportactiviteiten -12: indoor enkel georganiseerd door scholen of overheden, outdoor: alle sport kan blijven doorgaan
 10. Zwembaden, fitnesscentra en bowlings worden gesloten
 11. Sportwedstrijden zonder publiek.
 12. Jeugdwerk voor jongeren ouder dan 12 jaar wordt verboden. Voor groepen jonger dan 12 jaar kunnen er nog activiteiten doorgaan, maar geen overnachtingen. Buitensportinfrastructuur en buitenspeeltuinen blijven open.
 13. Alle cultuurhuizen gaan dicht, behalve de bibliotheken. Socio-culturele activiteiten door verenigingen worden verboden, net als alle evenementen.
 14. De herfstvakantie wordt verlengd tot en met 11 november. Voor 9 en 10 november wordt noodopvang voorzien voor o.a. mensen die in de zorgsector werken.
 15. Woonzorgcentra: bewoners mogen één knuffelcontact hebben en één extra contact waar gelet wordt op de hygiëneregels. Het extra contact mag om de 14 dagen wisselen. Mantelzorgers mogen in zorgcentra overnachten. Elk woonzorgcentrum kan beslissen strengere maatregelen op te leggen.

De federale regering en de deelstaten regering zullen alles op alles zetten om iedereen die economisch getroffen wordt, maximaal te steunen. Zo zal de federale regering het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten, verdubbelen. Bestaande steunmaatregelen zullen worden verlengd. Er komt ook een vrijstelling van RSZ. De maatregelen gaan in op 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt.
 

Mondneusmaskers

Vanaf woensdag 21 oktober moet je steeds een mondmasker bij je hebben: zo ben je steeds voorbereid op onverwacht drukke situaties.

Waar moet je in Lievegem verplicht een mondmasker over de neus en de mond dragen?

 • Op de dorpspleinen, aan de kerken en aan de gemeentelijke infrastructuur. Deze plaatsen zijn aangeduid met blauwe borden waarop staat dat je 24u/24 en 7d/7 een masker moet dragen. Een masker moet hier niet als je op een horecaterras iets consumeert of als je een medisch attest kan voorleggen waaruit blijkt dat je geen mondneusmasker kan dragen (dan vragen we je om een gezichtsscherm te dragen).
 • Buiten deze drukke plaatsen geldt binnen de rest van de bebouwde kom dat je een mondneusmasker draagt wanneer je je te voet verplaatst van en naar eender welke activiteit (bv. winkelen) op het openbaar domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats. Garandeer altijd de anderhalve meter afstand. Let extra op bij in- en uitgangen, ontmoetingen en afscheid nemen. Vooral hier is een mondneusmasker nodig.
 • Tijdens je bezoek aan de recyclageparken.
 • In alle wachtrijen.
 • Bij evenementen.
 • Op markten en in de winkels, zowel voor marktkramers, het personeel en bezoekers.
 • Binnen in de openbare gebouwen vb. gemeentehuizen, bibliotheken,…
 • Voor en na huwelijken en erediensten, tijdens het feliciteren van het bruidskoppel op openbaar domein of een voor publiek toegankelijke plaats. Het bruidskoppel zelf moet geen masker dragen op dat moment.
 • Bij een bezoek aan een recyclagepark.
 • Van 26 oktober tot en met 8 november: bij bezoek aan een begraafplaats (zowel op de parking als op de begraafplaats zelf).

Je moet geen mondneusmasker dragen als ...

 • je jonger bent dan twaalf jaar.
 • je je verplaatst met een auto, motor of met een (elektrische) fiets.
 • je sportieve prestaties of andere fysieke inspanningen levert bv. sportief fietsen, lopen of joggen, inspanningen tijdens het uitvoeren van een job.
 • je zittend eten en drinken consumeert.
 • je een medisch attest kan voorleggen waaruit blijkt dat je geen mondneusmasker kan dragen (dan vragen we je om een gezichtsscherm te dragen).

Contactopsporing

 • Naast de horeca moet je ook een telefoonnummer of mailadres achterlaten van één van de bezoekers aan de gemeentelijke sportcentra / zwembad en naar aanleiding van gemeentelijke sportlessen/activiteiten.
 • Deze regel geldt ook voor wellnesscentra, casino’s en feest- en receptiezalen.
 • Na 14 dagen worden die contactgegevens vernietigd.

Vragen over het coronavirus en algemene maatregelen?

0800 14 6489 (9.00-17.00 uur)
www.info-coronavirus.be