Hoe beschermen we elkaar tijdens de uitbraak van COVID-19

Wat kan je zelf doen om de verspreiding van het coronavirus (en andere ziektes zoals griep) te voorkomen?

  1. Zeker doen: was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen met water en zeep. Hoe je best je handen wast, zie je in de afbeelding als bijlage.
  2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  4. Vermijd om te handen geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
  5. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
  6. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
  7. Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

Kinderen (ook jonger dan 1 jaar) worden, volgens de momenteel beschikbare informatie, niet ernstig ziek van het coronavirus. Ook zwangere vrouwen lijken geen verhoogd risico te lopen.

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

1. Stop met handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
2. Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongere dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …)
3. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.
4. Indien  de ouder  vermoedelijk  besmet  is,  dan  dienen  de  kinderen  thuis  te  blijven.  Kleine  kinderen vertonen nauwelijks symptomen bij besmetting en worden zeer uitzonderlijk ziek, weliswaar geven ze de ziekte door waardoor gevraagd wordt ze thuis te houden.

Mag ik nog op bezoek bij familie en vrienden?

Je mag je huis nog verlaten, maar eigenlijk geldt dit enkel voor verplaatsingen die noodzakelijk zijn zoals inkopen doen of om te gaan werken. En ook voor een wandeling mag je nog het huis uit, maar de algemene regel is: “Vermijd contact met zo veel mogelijk mensen en houd afstand.” Het is dus zeker niet de bedoeling dat je bij vrienden en familie op bezoek gaat indien dit niet noodzakelijk is. Best beperk je het contact tot je gezin en eventueel één extra persoon van buiten het gezin.

Ik heb een weekendje weg gepland met vrienden. Kan dit nog?

Neen, dat kan niet meer. Er geldt een samenscholingsverbod. Enkel een gezin dat onder hetzelfde dak woont - of bij uitbreiding dichte familie zoals je broer of zus - mag samen activiteiten zoals een wandeling ondernemen. Daar mag slechts één persoon van buitenaf (“familie + 1”) bij. Een groep vrienden of vriendinnen mag er dus niet meer samen op uit trekken: niet voor een dagactiviteit zoals een wandeling, niet voor een weekendje weg.

Vlaanderen Helpt

De website Vlaanderen Helpt vermeldt de acties die vrijwilligers op poten zetten in de Vlaamse gemeenten om buren en kwetsbare mensen te helpen. Stuur uw lokale initiatieven door naar vlaanderenhelpt@gmail.com of vul het onlineformulier

Vrijwilligers die een medische, verpleegkundige of andere paramedische achtergrond hebben, kunnen zich aanmelden om als vrijwilliger in de zorg te helpen. Daarnaast omvat vrijwilligerswerk bijvoorbeeld het doen van inkopen voor een oudere buur, de hond uitlaten, …

Om verzekerd te zijn tijdens vrijwilligerswerk moet iedereen zich registreren via www.vlaanderenhelpt.be.