Activiteiten ontmoetingscentrum

Activiteiten

Alle activiteiten vinden plaats in het Ontmoetingscentrum Kerkelare (Kerkelare 21). Meer informatie en inschrijvingen via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be

Beweeguurtje voor senioren

Iedereen wil gezond oud worden. In beweging blijven is hierbij erg belangrijk. U bent nog actief en mobiel maar hebt langere tijd niet meer aan beweging gedaan? U wilt op een rustig tempo uw conditie opbouwen of onderhouden, samen met anderen? Kom dan zeker eens proberen! Plezier en variatie staan voorop.

WANNEER
Vanaf 3 september wekelijks op vrijdag (behalve tijdens de schoolvakanties) van 10.00 uur tot 11.00 uur. Er is koffie en thee vanaf 9.30 uur.

KOSTPRIJS
2,5 euro per keer (met sportkaart). Vooraf inschrijven is verplicht, de eerste beurt is gratis.

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.

Computerhulp voor senioren

Wie problemen ondervindt met digitale toestellen, kan deze meebrengen naar de sessies ‘computerhulp voor senioren’ en in de mate van het mogelijke geholpen worden. Er staat een kopje koffie/thee voor je klaar, samen met een gezellige babbel en een helpende hand!

WANNEER
7 oktober en 25 november (9.30 uur - 12.00 uur)

KOSTPRIJS
gratis

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.

 

Digitaal Praatcafé

Wat is dat nu digitaal? Hoe gebruik ik dat in mijn dagelijks leven? Is dat wel veilig? Waar moet ik op letten? Dit is toch niets voor mij! We kunnen wel honderden vragen en bedenkingen meegeven. Maar wat doe je zelf?
 
We willen senioren een handvat reiken om de digitale snelweg niet te missen. Digitalisering gaat alsmaar vlugger. Stel je maar eens voor dat morgen je vertrouwde bankkantoor, handelszaak, … dicht gaat. Wat nu?
 
We willen met geïnteresseerden praten en luisteren hoe jullie dit beleven. We hebben het niet over de technische aspecten en we gaan ook geen computerles geven. We gaan palaveren over het nut van deze digitale snelweg voor senioren en welke meerwaarde dit voor jou persoonlijk kan betekenen. Belangrijk is dat we kunnen spreken over dat wat jou tegenhoudt om het wandelpad naar de digitale snelweg te gebruiken.
 
Tijdens het praatcafé voorzien we wel een aantal digitale systemen die je kan uitproberen.

Het digitaal praatcafé gaat door op dinsdag 28 september, dinsdag 19 oktober en vervolgens iedere 3de donderdag van de maand telkens van 18u30 tot 20u30.

WANNEER
28 september en 19 oktober, daarna elke derde donderdag van de maand. (18.30 uur - 20.30 uur)

KOSTPRIJS
gratis

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.

Engelse les

Wil jij ook een mondje Engels leren praten? Dan is deze lessenreeks iets voor jou! Het doel van deze lessenreeks bestaat erin mensen te laten kennismaken met de taal. Dat gebeurt door een globale aanpak: taal leer je aanvankelijk niet door elke week een reeks grammaticaoefeningen te maken, maar wel door nog heel wat andere aspecten zoals intonatie en expressie te betrekken in het leerproces. Ondertussen raken wij overspoeld door héél veel Engelse  termen. Iedereen kent, jammer genoeg, lockdown, contact tracing, social distancing en nog tientallen meer!

In een eerste groep komen mensen samen, die nog niets (of heel weinig) te maken hebben gehad met de Engelse taal. De nadruk ligt op spreken en begrijpen. Omdat communicatie en woordenschat onmisbaar zijn bij de opbouw van een taal, vormen ze hier het belangrijkste onderdeel. Grammatica wordt occasioneel aangeboden, maar zal in de volgende leerjaren meer uitgediept worden.

Een tweede groep studenten gaat verder op deze ingeslagen weg: ze praten meer over verscheidene onderwerpen, ze breiden hun woordenschat verder uit krijgen opnieuw grammatica, occasioneel aangeboden.

In de derde groep komen de studenten om nog méér woordenschat te verwerven en met elkaar te converseren. Sommigen nemen de Engelse draad opnieuw op na jarenlange Engelse inactiviteit.

WANNEER
Groep 1: wekelijks op dinsdag (16.00 uur - 17.30 uur).
Groep 2: wekelijks op dinsdag (14.00 uur - 15.30 uur).
Groep 3: wekelijks op donderdag (14.00 uur - 15.30 uur).

KOSTPRIJS
36 euro voor 12 lessen

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.

Fototentoonstelling 'Ik, jij, samen MENS'

In Vlaanderen leven zo’n 136.000 mensen met dementie. De aandoening treft niet alleen de persoon met dementie zelf, maar ook zijn hele familie en vriendengroep. Nog te vaak ligt bij de beeldvorming van personen met dementie de focus op de laatste fase van de aandoening, waardoor de perceptie eenzijdig negatief is. Een genuanceerde beeldvorming van dementie is daarom erg belangrijk.

Fotograaf Leo De Bock toont met zijn foto’s dat mensen met dementie ondanks alles nog tot veel in staat zijn. Achter elke persoon met dementie gaat een mens schuil, met emoties en gevoelens. Ze blijven volwaardige mensen waarbij hun aandoening niet centraal staat. Door deze foto’s tentoon te stellen, bouwen we mee aan een dementievriendelijke samenleving.

Deze tentoonstelling reist door Vlaanderen en is te bezichtigen van 17 – 24 september in Kerkelare  (I.s.m. het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen)

WANNEER
17 september, 20 september en 24 september (14.00 - 16.00 uur).

KOSTPRIJS
gratis

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.

Gezelschapspelen en kaarten

Samen gezellig een kaartje leggen, teerlingen gooien, Rummikub spelen, ... Het kan allemaal. Of breng gerust zelf een spelletje mee!

WANNEER
6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober (14.00 uur - 17.00 uur).
13 september, 27 september, 11 oktober, 25 oktober (14.30 uur - 17.00 uur).

KOSTPRIJS
gratis

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.

Laat los, laat gaan

Een nieuwe dag komt er aan. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of toch niet? Over loslaten van dagdagelijkse dingen zodat het leven iets makkelijker/aangenamer wordt.

WANNEER

 

1 september en 8 september (13.30 uur - 16.00 uur).

KOSTPRIJS
10 euro of 2,50 euro kansentarief. Of je betaalt met 20 UitPaspunten.

Info en inschrijven via 09 378 61 69 of herstelacademie.eeklo@wijkcentrumdekring.be.

 

Seniorenturnen

Hou je spieren soepel en sterk door een half uurtje te bewegen. Spierversterkende oefeningen, zowel staand als zittend, met en zonder materiaal. Ook wie niet zo goed meer ter been is kan meedoen! Nadien kan nog een spelletje gespeeld worden of een kaartje gelegd.

WANNEER
13 september, 27 september, 11 oktober, 25 oktober (14.00 uur - 14.30 uur).

KOSTPRIJS
2 euro

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.

Tai Chi

Tai Chi is een Chinese bewegingsleer die geen grote inspanningen vraagt. Het is een reeks van vloeiende bewegingen die je met aandacht uitvoert. Hierdoor leer je bewuster met je lichaam en geest omgaan. Regelmatig beoefenen stimuleert niet alleen de bloedsomloop maar leidt ook tot een gezond, lenig en ontspannen lichaam, een betere focus en alerte geest, beter evenwicht op fysiek, energetisch en mentaal niveau en een betere lichaamshouding. Tai Chi versterkt en houdt de pezen, gewrichten en spieren soepel, verbetert uw coördinatie en zorgt ervoor dat u terug ademt op een natuurlijke wijze.
In deze lessen leert u de Tai Chi ‘10-vorm’. Deze korte tai chi vorm is gemakkelijk aan te leren en toegankelijk voor iedereen, jong en oud.

Het is aangeraden om losse kledij en sportschoenen of schoenen met platte zolen te dragen.  

WANNEER
Wekelijks op woensdag (14.00 uur - 15.30 uur en 19.00 uur - 20.30 uur).

KOSTPRIJS
5 euro per keer; betalen met een sportkaart.

Info en inschrijven via 09 396 23 05 of kerkelare@lievegem.be.