Dementievriendelijk Lievegem

Logo dementievriendelijk  Lievegem

Lievegem wil zich graag profileren als dementievriendelijke gemeente. Als je weet dat er in Vlaanderen zo’n 136.624 mensen met dementie wonen en dit aantal in 2060 zal verdubbelen, dan is het niet meer dan logisch om dit thema in de kijker te zetten. Dementie is meer dan ooit een uitdaging en die uitdaging wil de gemeente Lievegem mee aangaan.

Cijfers die we niet mogen negeren. Dementie is meer dan ooit een uitdaging en die uitdaging wil gemeente Lievegem mee aangaan. Het is belangrijk om een blijvende aandacht te schenken aan dit onderwerp. Niet alleen voor de persoon in kwestie zelf, maar ook voor zijn/haar mantelzorger en naaste omgeving. Dementie heeft namelijk niet alleen een grote impact op de betrokkene, maar ook op het sociale netwerk; het brengt veranderingen mee in de relatie.

 

dementiedementie

Social media

Via sociale media besteedt de gemeente extra aandacht aan dementie met de bedoeling om dit (nog meer) bespreekbaar te maken. Met het filmpje ‘dementie in beeld’ probeert de gemeente via de seniorenconsulent gevoelens, emoties en verhalen op te wekken aan de hand van beelden van personen die deze ziekte hebben en mantelzorgers die geconfronteerd worden met dit syndroom.

Je staat niet alleen

  • Wanneer je bij je naaste de eerste signalen opmerkt of de diagnose van dementie wordt vastgesteld, weet dan dat je er niet alleen voor staat: Praat er over met je huisarts
  • Contacteer een medewerker van het Sociaal Huis of de seniorenconsulent. We helpen je graag met het vinden van gepaste hulp en ondersteuning.
  • Ook de sociale dienst van je mutualiteit zal graag naar je luisteren en advies geven.
  • Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen biedt advies op maat. In Vlaanderen kan je er ook terecht in praatcafés dementie voor meer informatie en een babbel. Voor regio groot Gent, Leie en Scheldestreek, Meetjesland en Vlaamse Ardennen kan je terecht bij Regionaal expertisecentrum Paradox.
  • Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert Familiegroepen: bijeenkomsten waar lotgenoten steun en verhaal bij elkaar vinden. Ze beschikken ook over een gratis luister- en infolijn, de Alzheimer Phone National. Een team van (ervarings)deskundigen staat klaar met een luisterend oor en voor alle vragen.

Getuigenis

“Mijn collega gaat heel ongedwongen om met haar zieke moeder. Ze stelde me zonder schroom voor en begon te lachen toen haar moeder vroeg of ik mijn chocomelkske mee had voor school! ‘Mamaatje toch, wij drinken tegenwoordig alleen nog koffie’. Grapte ze terug.”
(uit: ‘dementie. Je staat er niet alleen voor’)

 

dementieklein

Contactgegevens

Sociaal Huis en seniorenconsulent - 09 396 23 00 - welzijn@lievegem.besenioren@lievegem.be
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen - 03 609 56 14 - http://www.dementie.be/
Regionaal expertisecentrum Paradox - 09 233 14 38 - http://www.dementie.be/paradox/
Alzheimer Liga Vlaanderen - https://www.alzheimerliga.be
Alzheimer Phone National - 0800 15 225 - hulpvragen@alzheimerliga.be

Dementie in beeld