Zwerfvuil en sluikstort

Een proper dorp is leuker om in te wonen. De teams van de gemeente doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de straten en parken er in Lievegem netjes bij liggen. Maar ook jij kan helpen!

  • Er is geen enkele reden om jouw blikje, sigaret of snoepverpakking op de grond te gooien. Doe het in een (publieke) vuilnisbak of neem het mee tot bij je thuis.
  • Ruim het zwerfvuil op de stoep of berm voor jouw woning.
  • Sluikstort of zwerfvuil gespot dat je niet kan opruimen? Geef het door aan ons meldpunt.

Word jij onze nieuwe milieumeter of -peter?

Wil jij ook in een propere buurt wonen, ben je graag buiten actief bezig? Dan verwelkomen we je graag als milieumeter of -peter van Lievegem!

Lievegem rekent op de blijvende inzet van de reeds actieve milieumeters, maar wenst de groep vrijwilligers die zich willen inzetten voor een schonere buurt nog uit te breiden. Als peter/meter sta je in voor het opruimen van zwerfvuil, het onderhouden van een openbaar groenperkje, een kapel, ... Je krijgt van ons het nodige materiaal en de logistieke ondersteuning.

Interesse? Contacteer team omgeving.

Subsidie voor zwerfvuilacties

Het gemeentebestuur moedigt alle initiatieven rond het opruimen van zwerfvuil in de gemeente sterk aan. Daarom kunnen alle Lievegemse verenigingen (zowel feitelijke als vzw’s), bedrijven en scholen, een subsidie krijgen voor het opruimen van zwerfvuil, maximaal 1 actie per jaar, waarbij je een toelage van 75 euro per opgeruimd deelgebied krijgt. Je kan tot 300 euro subsidie per jaar krijgen voor je zwerfvuilacties. Ook voor de deelname aan de jaarlijkse gemeentelijke zwerfvuilactie wordt deze subsidie toegekend.

Wil jouw vereniging hieraan meehelpen? Neem contact op met team omgeving.

Jaarlijkse zwerfvuilactie

Gemeente Lievegem organiseert jaarlijks een gemeentelijke zwerfvuilactie op de derde zaterdag van maart. De gemeente doet dan een beroep op inwoners of verenigingen uit de gemeente die vrijwillig meehelpen. Wij stellen het werkmateriaal (zakken, handschoenen, grijpstokken en veiligheidshesjes) ter beschikking. Het ingezamelde zwerfvuil wordt door de groep in samenspraak met onze diensten naar het recyclagepark gebracht.

Om de zwerfvuilacties gestructureerd te laten verlopen, werd het grondgebied van Lievegem opgedeeld in verschillende deelgebieden, de zogenaamde 'zwerfvuilroutes'. Als groep kies je zelf voor het opruimen van minstens één van deze gebieden. De zwerfvuilroutes worden weergegeven op overzichtskaarten (zie onder downloads).

Wil jij of jouw vereniging hieraan meehelpen? Neem contact op met team omgeving.