Captatieverbod

De waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen verscherpte op 24 juli de maatregelen over water oppompen uit onze onbevaarbare waterlopen.

Voor de gemeente Lievegem gaat dit in het bijzonder over de Oude Kale, maar heel wat andere lopen vallen ook onder dit verbod. Naast het besluit van de gouverneur werd er ook een FAQ uitgestuurd. Zo ontdek je zonder enige moeite wat zo'n captatieverbod eigenlijk wil zeggen. Onderaan deze pagina vind je een link naar het document.

Waarom neemt de provincie deze maatregel?
Deze maatregel is nodig om de goede ecologische toestand van de waterloop te garanderen en/of niet verder achteruit te laten gaan door bijkomende afname van water. Als het debiet of de hoeveelheid water in de onbevaarbare waterlopen verder achteruit gaat, ontstaat er o.m. een zuurstofgebrek waardoor vissen sterven en/of het leven in het water structureel verstoord wordt.

Op bevaarbare waterlopen kan er wel nog gecapteerd worden op vaste captatiepunten. Deze vaste captatiepunten en informatie over de meldings/vergunningsplicht hieromtrent kan u terugvinden via volgende link: https://www.vlaamsewaterweg.be/watercaptatie. Illegaal water oppompen kan niet.

Lees hier het politiebesluit van de waarnemend gouverneur.
Lees hier de veelgestelde vragen rond het verbod.