FAQ Mondmaskers

Waar en wanneer moet ik nu een mondneusmasker dragen in Lievegem?

Het is verplicht om altijd een mondmasker bij je te hebben, maar berg het hygiënisch op wanneer je het niet nodig hebt. Een mondmasker is maar één van de maatregelen om je te beschermen tegen COVID-19. Je contacten beperken, afstand houden, thuis blijven als je ziek bent, handen wassen… is minstens zo belangrijk.

Waar is een mondneusmasker ALTIJD verplicht?

Op plaatsen die aangeduid worden met volgend gebodsbord (1). Dit zijn plaatsen in Lievegem waar het vaak druk kan zijn, namelijk aan gemeentelijke infrastructuur of aan winkels, markten, scholen enz…

gebod1

Waar is een mondneusmasker aangeraden?

In de bebouwde kom, die aangeduid is met volgende gebodsborden (2).
Dit wanneer je geen 1,5 meter afstand kan bewaren van anderen.

 

gebod2

Waar gebodsbord 1 hangt spreken we van specifieke plaatsen, geen zones, waar het mondmasker ten allen tijde verplicht is: aan gemeentehuis en aan de kerk. De andere gebodsborden (2) duiden de bebouwde kom (zone) aan waar het verplicht is een masker te dragen wanneer de 1,5 meter afstand niet kan gegarandeerd worden. Deze ‘zone’ eindigt dan ook wanneer je de bebouwde kom verlaat.

Enkele voorbeelden

Ik ga winkelen buiten de dorpskern. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Ja, in en aan winkels is het verplicht een mondmasker te dragen. De verplaatsing naar de winkels (buiten de dorpskern) kan je doen zonder mondmasker. Het dragen van een mondmasker blijft uiteraard verplicht in elke winkel. Ik ga winkelen in verschillende winkels in de dorpskern.

Moet ik een mondneusmasker dragen wanneer ik van de ene naar de andere winkel wandel?

Ja, indien je je bevindt in de dorpskern waar gebodsbord (1) van toepassing is. Is dit daarbuiten, draag het dan indien je de afstand tot anderen niet kan waarborgen.

Ik ga mijn kind ophalen bij bv speelpleinwerking. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Ja, je bevindt je in de dichte omgeving van een speelplein waar veel volk samen is. Wanneer je met je kind het speelplein verlaten hebt, je uit de drukte bent en anderhalve meter afstand met anderen kunt garanderen mag je het masker afzetten (indien je niet meer in een zone bent waar gebodsbord 1 geldt).

Ik breng een bezoek aan het recyclagepark. Moet ik een mondneusmasker dragen?
Zodra je je wagen verlaat op het recyclagepark dien je een masker te dragen gedurende de volledige looptijd van je bezoek aan het park. Nadat je het terug in de wagen zit mag je het masker afdoen.

Ik ga ’s avonds wandelen met mijn hond in bv, de Bloemetjeswijk. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Wanneer je alleen in de straat bent hoeft dit niet. Komt er bv een groep uit Tempelhof na een vergadering, draag het masker dan wel, tot je opnieuw 1,5 meter afstand kan garanderen.

Ik vertrek van thuis uit (niet in de dorpskern) voor een wandeling en moet hiervoor de dorpskern kruisen. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Wanneer je een zone betreedt waar het gebodsbord ophangt, ben je verplicht het masker aan te doen. Wandel je door een wijk buiten de dorpskernen, waar gebodsbord (2) van toepassing is, dan hoef je enkel het masker aan te doen wanneer je geen 1,5 meter afstand kan behouden van andere wandelaars of voorbijgangers.

Ik vertrek van thuis uit (niet in de dorpskern) voor een looptocht/fietstocht en moet hiervoor de dorpskern kruisen. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Wanneer je een zone betreedt waar het gebodsbord (1) ophangt ben je niet verplicht het masker aan te doen wanneer je een fysieke activiteit uitoefent. Stop je bv onderweg aan een bakker, dan dien je het masker aan te doen.

Ik vertrek van thuis uit met de fiets naar de markt in Zomergem. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Je moet een masker dragen zodra je van je fiets stapt en je je op de markt begeeft, zoals aangegeven door gebodsbord (1). Tijdens je volledige bezoek aan de markt hou je je masker aan.

Ik vertrek van thuis uit met de fiets naar een café in Waarschoot. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Tijdens het fietsen hoef je geen masker te dragen. Wanneer je van je fiets stapt en aan het café toekomt doe je een masker aan. Wanneer je plaats hebt genomen in het café/op het terras mag je je masker afnemen.

Ik ben marktkramer en ben mijn kraam aan het opbouwen/afbreken op de markt. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Nee, je doet een fysieke inspanning tijdens het uitoefenen van je job. Je hoeft geen masker aan te doen. Zodra je kraam opent, doe je een masker aan.

Ik ben aanwezig op een huwelijk aan een van de gemeentehuizen. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Ja, je bevindt je immers in een dorpskern waar gebodsbord (1) geldt. Je staat er meestal met een groep het koppel op te wachten. Enkel als je de bruid of bruidegom bent, hoef je geen masker te dragen tijdens de ceremonie. Als gast verlaat ik de ceremonie, ik mag mijn masker afzetten wanneer ik de dorpskern, waar gebodsbord (1) geldt, verlaten heb.

Ik ben postbode in Lievegem. Moet ik een mondneusmasker dragen?

Wanneer de postbode op weg is hoeft hij/zij geen masker te dragen. Moet hij/zij post afleveren in gemeentelijke gebouwen, in horeca of op plaatsen waar de afstand niet kan gewaarborgd worden, moet een mondmasker gedragen worden.

Waarom kozen we voor de afbakening van de bebouwde kom?

Lievegem zit in de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem. Voor de politie is het gemakkelijker werken als men voor dezelfde afbakening kiest. De federale overheid zette de gemeenten aan om borden te zetten waar het mondneusmasker verplicht is. De bebouwde kom is duidelijk.

In Lievegem zijn toch niet alle straten in de bebouwde kom drukke straten?

Klopt. Vandaar dat men in een beperkt aantal straten met het bord met alleen een mondneusmasker op, verplicht is om het te dragen: bv pleinen voor het gemeentehuis

Kan je beboet worden?

De politie zal met gezond verstand handhaven. Dit betekent op drukke plaatsen, als je het niet op zet bij het aanschuiven aan een winkel, op de markt…

 

Deze lijst met vragen kan worden aangevuld.