Hou je huis koel

Door de klimaatopwarming worden zomers steeds heter. Ook binnenshuis is het vaak té warm, wat gezondheids- en welzijnsproblemen kan geven. De campagne Hou je huis koel geeft informatie en tips over hoe je het thuis koel(er) kan maken en houden tijdens warme zomermaanden.

De voorbije zomers kregen we regelmatig te maken met hittegolven. We krijgen een klimaat van meer extremen: te nat in de winter, te warm en te droog in de zomer. In huis kan de temperatuur dan enorm oplopen met slapeloze nachten en lome dagen tot gevolg. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kan toepassen om je woning voor te bereiden op de hete zomers. We bespreken de bouwkundige maatregelen en de technieken die je kan toepassen op je woning. De focus ligt op residentiële gebouwen en op de aanpassing van bestaande woningen. Lees de bondige folder, volledige infonota en bekijk het schema met alle maatregelen.

Afbeelding invoegen...

Zorg er eerst voor dat de hitte niet kan binnenkomen in de woning. Meest effectief daarvoor zijn: een koele omgeving creëren rond je woning met planten en bomen,  zonwering voorzien en ‘ s nachts intensief ventileren. Vervolgens kan je ook maatregelen nemen aan buitenmuren en daken om de hitte verder buiten te houden. Als het binnen onvermijdelijk toch opwarmt, zijn er verschillende koeltechnieken die je kan toepassen. Passieve technieken genieten daarbij de voorkeur, gezien het lagere energieverbruik. Airco gebruik je best niet.