Laattijdige autokeuringen

In januari en februari van dit jaar hebben enkele eigenaars van wagens geen groene uitnodigingskaart voor de autokeuring ontvangen.

Mogelijk heb je hierdoor je voertuig de voorbije weken te laat aangeboden voor een keuring, waardoor er een toeslag van 8,30 euro werd aangerekend of zal worden aangerekend. De Vlaamse overheid kan die toeslag niet vergoeden. Elke eigenaar is immers zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanbieden voor keuring van zijn voertuig.

Wat is er gebeurd?

Voor alle duidelijkheid: de autokeuringscentra zijn nooit gestopt met het rondsturen van de uitnodigingen. Naar aanleiding van de fusie van de Vlaamse gemeenten Oudsbergen, Pelt, Puurs-Sint-Amands, Aalter, Deinze, Lievegem en Kruisem is er in januari en deels februari tijdelijk iets misgelopen bij het koppelen van twee adresbestanden. In een van beide bestanden was de nieuwe NIS-code van die gemeenten immers nog niet ingevoerd. Op die manier heeft de koepel voor autokeuringscentra (GOCA) geen gegevens doorgekregen van enkele honderden wageneigenaars die in januari en februari een uitnodiging hadden kunnen krijgen. Nadat GOCA dit probleem in februari had opgemerkt, heeft ze zelf alsnog een uitnodiging gestuurd naar de te achterhalen betrokken eigenaars.


Geen verplicht document, eigenaars zelf verantwoordelijk
Mensen die een toeslag hebben gekregen omdat ze hun voertuig te laat hebben aangeboden voor een keuring kunnen niet in aanmerking komen voor een compensatie van de Vlaamse overheid.

Elke eigenaar is immers zelf verantwoordelijk om zijn voertuig tijdig aan te bieden voor een keuring. De uitnodigingskaart is geen verplicht document dat burgers bij hun bezoek aan de autokeuring dienen voor te leggen, maar een extra dienstverlening vanuit de autokeuringscentra. Deze kaart heeft alleen het doel om mensen eraan te herinneren dat ze hun voertuig moeten voorrijden binnen de wettelijke termijn. GOCA biedt daarnaast een app aan die eigenaars hierop ook attendeert.

Automobilisten die graag een extra melding krijgen wanneer de datum van de autokeuring nadert, kunnen de mobiele app ‘Mijn Autokeuring’ installeren. Die app is beschikbaar op Apple Store, Google Play en via www.mygoca.be en geeft tips om op tijd te komen en het bezoek goed voor te bereiden.

Meer informatie over de autokeuring, de wettelijke termijn en toeslagen vindt u op: