Lievegem neemt extra maatregelen tegen het Coronavirus

Het aantal besmettingen met COVID-19 in ons land neemt aanzienlijk toe. Het gemeentebestuur van Lievegem wil de gezondheid van haar inwoners beschermen en neemt enkele maatregelen om de verspreiding van het virus te stoppen.

Hieronder staat een overzicht van federale en gemeentelijke maatregelen geldig op 31 juli 2020. Alles is onder voorbehoud van eventuele bijkomende maatregelen. Voor alle duidelijkheid: de maatregelen uit het burgemeestersbesluit gaan vanaf vandaag in.

De gouden regels

De verspreiding van het Coronavirus helpen we allemaal samen stoppen door enkele eenvoudige ingrepen. Deze regels maken ondertussen al deel uit van je dagelijkse routine:

 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Was je handen vaak en lang genoeg met water en zeep.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand van anderen.
 • Beperk je fysieke contacten.
 • Draag een mondneusmasker op de plaatsen waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.
 • Raak je gezicht niet aan.

Elke Lievegemnaar kan op die manier zijn of haar steentje bijdragen.

Het sociale leven in Lievegem

We herinneren elke Lievegemnaar eraan dat sociale bubbels al zeker tot eind augustus uit vijf vaste personen voor het ganse gezin bestaan (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend), en niet-begeleide bijeenkomsten hoe dan ook maar uit tien personen.
Winkelen doe je op dertig minuten en telewerk wordt waar mogelijk sterk aanbevolen.


Naast de horeca moeten onze inwoners ook een contactgegeven achterlaten wanneer ze de gemeentelijke sportcentra of het zwembad bezoeken. Ze doen hetzelfde bij gemeentelijke (sport)activiteiten. Deze regel geldt ook bij een bezoek aan wellnesscentra, locaties met kansspelen en feest- en receptiezalen.

Mondneusmaskers in Lievegem

Een nieuw burgemeestersbesluit voegt enkele bepalingen toe aan de geldende federale maatregelen over mondneusmaskers. Deze zaken zijn geldig op het grondgebied van Lievegem:

Waar moet je verplicht een mondmasker over de neus en de mond dragen?

 • Op de dorpspleinen, aan de kerken en aan de gemeentelijke infrastructuur. Deze plaatsen worden aangeduid met blauwe borden waarop staat dat je 24u/24 en 7d/7 een masker moet dragen. Een masker moet hier niet als je op een horecaterras iets consumeert of als je een medisch attest kan voorleggen waaruit blijkt dat je geen mondneusmasker kan dragen (dan vragen we je om een gezichtsscherm te dragen).
 • Een mondneusmasker is aangewezen wanneer je je te voet verplaatst in de bebouwde kom van Lievegem en je afstand niet kan bewaren. Doe steeds inspanningen om anderhalve meter afstand te garanderen. Geef extra aandacht aan de regels bij in- en uitgangen, ontmoetingen en afscheid nemen. Vooral hier is een mondneusmasker nodig.Lees de FAQ voor meer voorbeelden en info. Link vind je onderaan! 
 • Tijdens je bezoek aan de recyclageparken.
 • In alle wachtrijen aan horecazaken, winkels,…
 • Bij evenementen.
 • Op markten en in de winkels, zowel voor marktkramers, het personeel en bezoekers.
 • Binnen in de openbare gebouwen vb. gemeentehuizen, bibliotheken,…Voor en na huwelijken en erediensten, tijdens het feliciteren van het bruidskoppel op openbaar domein of een voor publiek toegankelijke plaats (het bruidskoppel zelf moet geen masker dragen op dat moment).

Je moet geen mondneusmasker dragen als

 • Je jonger bent dan twaalf jaar.
 • Je je verplaatst met een auto, motor of met een (elektrische) fiets.
 • Je sportieve prestaties of andere fysieke inspanningen levert bv. sportief fietsen, lopen of joggen, inspanningen tijdens het uitvoeren van een job.
 • Je zittend eten en drinken consumeert.
 • Je een medisch attest kan voorleggen waaruit blijkt dat je geen mondneusmasker kan dragen (dan vragen we je om een gezichtsscherm te dragen).

Boodschappendienst van het OCMW

Het bestuur van Lievegem zet heel graag de boodschappendienst van het OCMW nog even in de kijker.
De gemeente wil alle hulpbehoevende ouderen en zieken helpen die in quarantaine moeten blijven. Zij kunnen boodschappen laten doen door het OCMW van Lievegem tot maximum €100 per keer, voor voeding en medicatie.

De medewerkers van het Sociaal Huis brengen boodschappen op drie vaste dagen: maandag, woensdag en vrijdag. Belt een inwoner op maandag, dan kunnen ze op woensdag de boodschappen verwachten.

Alle informatie over deze dienstverlening kan je telefonisch navragen via 09 396 23 05 (weekdagen van 8.30 - 12.00 uur & 13.00 - 16.00 uur).

Evenementen en Feesten in Lievegem

Gemeentelijke evenementen zijn afgelast tot en met 30 september 2020. Het gemeentebestuur raadt alle organisatoren aan om na te denken over het afzeggen van alle activiteiten tot en met 30 september 2020. Denk hierbij aan de tijd, energie en kosten voor een evenement waarvan organisatoren niet zeker zijn dat het kan plaatsvinden.

Virologen raden feesten af omdat dit superverspreiders zijn. Het college kent t.e.m. 31 augustus 2020 geen geluidsafwijkingen toe voor optredens. Bestaande afwijkingen worden ingetrokken.

De gemeentelijke zalen worden ook niet meer verhuurd tot en met 31 augustus. Nieuwe reserveringen worden niet aangenomen tot en met 30 september.

Het college zal geen jubilea vieren: dit zowel in de feestzaal, het gemeentehuis, in een woon- en zorgcentrum of thuis bij de jubilarissen. Dit gaat immers over een feest waar verschillende generaties samen komen met een kwetsbare groep.

Huwelijken kunnen plaatsvinden met de beperking van 1,5 meter afstand per persoon. Recepties achteraf kunnen niet.

De gemeente Lievegem verwijst ook nog even naar enkele belangrijke federale maatregelen:

 • Voor recepties en banketten geldt een limiet van tien personen
 • Jouw eigen vereniging kan enkel een activiteit organiseren onder begeleiding, met veiligheidsprotocols en tot vijftig personen.

Voor vragen over het coronavirus en algemene maatregelen:
0800 14 689 (9.00 - 17.00 uur) of www.info-coronavirus.be
Voor vragen over specifiek Lievegemse maatregelen:
09 396 23 00 (ma-vr, 9.00 - 12.00 uur & 14.00 - 16.00 uur) of www.lievegem.be/corona
Voor de boodschappendienst:
09 396 23 05 (ma-vr, 8.30 - 12.00 uur & 13.00 - 16.00 uur)