Mondmaskers in Lievegem: hoe zit dat nu?

OPGELET: De mondmaskers die door de gemeente geleverd zijn hebben geen specifieke voor- en achterkant. In de begeleidende brief staat echter van wel. Dat komt omdat we helaas de maskers niet vooraf gezien hebben en we toch zo snel mogelijk wilden handelen. Voor de rest blijven de standaardrichtlijnen in de instructies geldig.

De gemeente Lievegem voorziet mondmaskers voor haar inwoners. Die mondmaskers zijn een extra beschermingsmiddel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze zorgen voor die extra bescherming wanneer de afstand tussen mensen niet gegarandeerd kan worden (1,5 meter).
De beste manier om je te beschermen is voldoende afstand houden, je handen vaak wassen, in papieren zakdoekjes of je elleboog niezen/hoesten, fysieke contacten beperken en thuisblijven wanneer je ziek bent.
Lievegem zet in op verschillende manieren om maskers tot bij haar bevolking te krijgen. Deze crisis en het gebruik van dergelijke maskers zal nog lang duren. Daarom is het belangrijk om op lange termijn verschillende oplossingen te voorzien.

Lievegem voorziet een mondmasker voor iedere inwoner boven de twaalf jaar

De gemeente voorziet een gratis, wasbaar, stoffen mondmasker voor iedere inwoner boven de twaalf jaar. Dat mondmasker zullen we zo snel mogelijk bedelen. De termijn is afhankelijk van de levering van de maskers.

Op 14 en 15 mei hielpen we mensen in nood door op bestelling te werken. Op zaterdag 16 mei deelde het Rode Kruis niet-herbruikbare mondmaskers uit aan de winkels om te tonen hoe je een mondmasker best draagt. Ze doen dit ook op de markten in de week van 18 mei.

Lievegem naait mondmaskers

Er zijn talloze vrijwilligers die nog steeds mondmaskers naaien. De gemeente Lievegem stelt stof ter beschikking voor die vrijwilligers die de genaaide masker dan doneren aan de gemeente. Deze maskers komen bij de meest kwetsbaren terecht. Ontdek alles op http://www.impactdays.be/lievegemhelpt. We zoeken nog mensen die willen naaien en stof & lint willen doneren.

Lievegemse apothekers helpen ook

Naast alle andere oplossingen hebben de Lievegemse apothekers afgesproken mondmaskers in groep aan te kopen.
De apothekers zullen elkaar onderling helpen om mondmaskers aan te kopen en te verkopen aan onze inwoners.

Lievegem voorzag de zorgsector al van duizenden maskers

De gemeente kocht zelf 16.000 maskers aan en verdeelde die aan de mensen die in de zorg werken. Deze essentiële beroepen hebben meer dan ooit onze hulp nodig en konden hiervoor in nood op ons rekenen.

Aanbevelingen omtrent het dragen van de maskers:

Aanbevelingen omtrent het dragen van de maskers:

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of bandana. Dat wordt:

  • Sterk aanbevolen in de openbare ruimte en winkels
  • Verplicht op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd voor gebruikers van 12 jaar en ouder.
  • Verplicht in de scholen vanaf 15 mei 2020 voor personeel en leerlingen vanaf 12 jaar.


Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

Dragen van handschoenen wordt daarentegen niet aangeraden omdat dat een vals gevoel van veiligheid geeft, je raakt nog steeds neus, mond en ogen aan als je handschoenen aan hebt waardoor men toch besmet kan raken. Veel beter is het om de handen regelmatig te wassen met water en zeep.

Welke bescherming biedt een mondmasker?

Welke bescherming biedt een mondmasker?

Het dragen van een mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. De druppels die je produceert als je niest, hoest, praat of ademt zijn mogelijk besmet met het virus. Hoe voorkom je dat deze andere mensen bereikt? Door een fysieke barrière (het masker) te plaatsen tussen jezelf en andere mensen.