Johan De Muynckroute

Johan De Muynck is de laatste Belgische winnaar van een grote rondewedstrijd, met name de Ronde van Italië van 1978. Als er vandaag een landgenoot zou zijn die dit exploot realiseert, dan staat het land dagenlang op zijn kop. Dat was niet zo in de jaren zestig en zeventig : met Eddy Merckx in het peloton waren triomfen in de Giro, Tour of Vuelta eerder gewoon. Maar Waarschoot vierde zijn Girowinnaar wel! De altijd rustige De Muynck genoot met volle teugen van het onthaal dat hem in zijn woonplaats te beurt te viel.

Aanvankelijk leek De Muynck zijn wielerloopbaan zich hoofdzakelijk te beperken tot het in dienst rijden van een kopman. Een manifest gebrek aan een degelijke sprint veroordeelde hem tot die ondankbare rol. Zelf wist hij echter dat hij tot meer in staat was dan enkel dienen. Meer en meer liet hij de pedalen spreken en geleidelijk werkte hij zich op tot kopman. Zijn grote doorbraak kwam er in 1976 toen hij plots in de zware Ronde van Romandië als eindwinnaar werd gevierd. Een maand later leek een nog groter succes in de maak: tot de laatste dag reed Johan in het roze tijdens de Giro d’Italia. Een duidelijk gebrek aan steun binnen de eigen ploeg lag aan de basis van het ultieme
verlies tegen de Italiaanse campionissimo Felice Gimondi.

Twee jaar later geschiedde gerechtigheid: het meesterschap van Johan De Muynck was zo verpletterend dat de eindzege in de Ronde van Italië 1978 nooit ter discussie stond. Sedert eind 1983, toen hij de competitiesport definitief vaarwel zegde, kiest hij voluit voor de aangename momenten in het leven. Het liefst reist hij de wereld rond of maakt fietstochten in zijn favoriete, ongerepte Meetjesland. Met deze uitgestippelde fietsroute krijgt iedereen de kans om ook van dit prachtig stukje Vlaanderen te genieten.