Lezing “ De recente veranderingen op het platteland en het probleem van de leegstaande hoeves”

Anna Verhoeve bracht de veranderende situatie van het platteland duidelijk in beeld in enkele uitgebreide studies over heel Vlaanderen. Dit is haar onderzoeksdomein in het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

Open ruimte is een kostbaar maar kwetsbaar goed. Er zijn de laatste tientallen jaren grote veranderingen gebeurd op het platteland. Heel veel grond gaat voor de landbouw verloren want er liggen verschillende kapers op de kust om beslag te leggen op de schaarse open ruimte. Kunnen we een antwoord formuleren op deze hoge druk op het platteland ?

Tegen 2020 zou meer dan 80% van de Europese bevolking in steden wonen. Hoe groter de steden, hoe belangrijker de rol van open ruimte in en om de stad. Zeker in sterk verstedelijkt Vlaanderen staat open ruimte echter steeds meer onder druk. Eén van de interne transformaties die daarbij een rol speelt is het gebruik van landbouwland door tuinen, hobbydieren en niet-agrarische economische ondernemingen.
Deze open ruimte, en zijn stadsnabije landbouw, vormen immers de groene long voor de steden. Ze zijn belangrijk in het licht van klimaatverandering, om het hitte-eilandeffect te temperen of overstromingen op te vangen. Ze zorgen voor biodiversiteit en vormen het landschap waarin stedelingen ontspannen en recreëren. Bovendien produceren deze ruimtes voedsel voor de inwoners van de stad.

Inschrijvingen zijn verplicht.
Dit kan via werkgroepvinderhoute@gmail.com of via de gsm naar 0498 77 44 18.

Gelieve niet te parkeren op de parking van de cohousing.
Er is voldoende plaats op de parking van het schooltje, 100 meter verder (links) in de straat.

Organisatie: Werkgroep Vinderhoute en Natuurpunt Lovendegem

Wanneer
Waar
cohousing VinderhouteBergstraat 149921 Vinderhoute
Organisatie
Natuurpunt Lovendegem
 
Contact
Adres
Bergstraat 149921 Vinderhoute
Email
Telefoonnummer

0498 77 44 18

Types
Lezing of congres