Stemmentrekkersdag

een dubbel evenement met betrekking tot deze ’stemmentrekkersdag’.
Stemmen trekken is niet alleen iedereen betrekken bij de grote zorg om de stem, ons unieke communicatiemiddel bij uitstek, van bij de geboorte meegegeven. Stemmen trekken wil ook zeggen dat wij stemmen samenbrengen om een goed stemgebruik te promoten, om de stem optimaal te gaan gebruiken met de bedoeling de tussenkomsten van de laryngologen zo veel mogelijk te beperken. Laryngologen komen wanneer er schade is aan de stemplooien, stempedagogen en goede zangleraars dragen zorg voor een gave stem en trachten die naar een hoger peil te brengen : zingen, dictie voor zangers, buik- en flank-ademhaling, gebruik van natuurlijke resonatoren, vermijden van keelklanken, vermijden van schrapen, vermijden van roepen en schreeuwen, een evenwichtige balans nastreven tussen hoofdresonantie en borstresonantie met het doel de stembanden niet te overbelasten, enz.
Stemmen trekken is dus niet alleen mensen opmerkzaam maken voor een goed stemgebruik, maar ook actief mensen stimuleren en opleiden om hun stemmen beter te gaan gebruiken en daardoor mooiere en warmere klanken te gaan produceren, zowel bij het zingen als bij het spreken. Dezelfde natuurlijke ademhaling die hierbij als motor dient, is trouwens eveneens een essentieel onderdeel van het blazen op een blaasinstrument, zowel koperblazers als houtblazers.
Op zaterdag 14 december om 17 uur te Zomergem ( kerk ),
en op zondag 22 december om 15 uur te Mespelare ( kerk ),
brengen wij nu meer dan 100 niet-professionele zangers en zangeressen bijeen uit drie provincies, en uit vier koren, ook enkele solisten, om samen Europese kerstliederen te zingen, doorspekt met enkele operakoren, en natuurlijk ook massa-samenzang door het publiek.
Onze jongste is er 17, onze oudste is er 91, en onze oudste sopraan-soliste van België, 87 lentes is Jet Van Dam uit Appels.
Om de stemmen te sparen is het absoluut belangrijk in ruimtes te zingen waar de akoestiek optimaal is : kerken zijn gebouwd naar het voorbeeld van de Griekse en Romeinse amfitheaters, monumenten die werden gebouwd toen er nog geen micro’s waren om de stem te versterken !
Deze beide evenementen zijn de laatste voor 2019 die rechtstreeks gekoppeld werden aan de Werelddag van de Stem. Bij het opstarten werd 16 april vooropgesteld, maar ondertussen zijn er wereldwijd het hele jaar door evenementen om stemmen te trekken en deze warm te maken en te houden voor een optimaal stemgebruik, gestoeld op natuurlijke adem.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer
Waar
Sint-MartinuskerkKerkstraat 9930 Zomergem (Lievegem)
Organisatie
De Verenigde Koren
Prijs
€10,00,-
 

Basistarief: 10,00 €; Voorverkoop Zomergem: 8,00 €; Mespelare: 0,00 €

Contact
Adres
Kerkstraat 9930 Zomergem (Lievegem)
Telefoonnummer

0476431990

Types
Concert