Regiobib Meetjesland

De regiobib voor het Meetjesland is een project van het samenwerkingsverband Bibliotheken Meetjesland, dat werkt in de schoot van COMEET, met inhoudelijk en financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het gaat om 14 Meetjeslandse bibliotheken en hun afdelingen en uitleenposten: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke, Zelzate en Zomergem.

Voor de financiering van het onderzoekstraject kon COMEET een beroep doen op subsidies vanuit het Europese programma Leader.

 

Het is een regionaal netwerk van openbare bibliotheken met een doorgedreven werking op vlak van samenwerking en centralisering van voornamelijk back office taken. Met als doelstelling de basisdienstverlening van de gemeentelijke openbare bibliotheken te behouden en te optimaliseren dankzij efficiëntiewinsten.

Voorbeelden:

  • Gezamenlijk collectiebeleid: samenaankoop strips en boeken, regionaal collectiebeleidsplan, … met als effecten grotere kortingen, regionale afstemming, professionalisering en tijdswinst.
  • Beter opleiden en inzetten van medewerkers: competentiemanagement, proefproject expertise-uitwisseling tussen het personeel van Wachtebeke en Eeklo en gedeelde mediacoaches die educatieve toepassingen ontwerpen voor de hele regio.

Voor de bibliotheekgebruikers zelf verandert er op korte termijn niets. Op termijn leidt de ontwikkeling van de Regiobib Meetjesland voor de gebruikers tot een optimalisering van de dienstverlening door de bundeling van krachten en middelen.

 

Het is dus niet de bedoeling om 1 centrale bibliotheek voor het Meetjesland te bouwen. De bibliotheekbezoekers blijven allemaal terecht kunnen in hun eigen bib. De provincie Oost-Vlaanderen zorgt voor een intensieve inhoudelijke begeleiding en financiële ondersteuning.

 

Kijk hier voor meer info!