Project "Waarschootstof"

Waarschootstof is een project van de werkgroep Waarschootstof, een groep van vrijwilligers en lokale ondernemers (B&T Textilia) die wil werken rond het textielverleden van Waarschoot. Dit project werd mogelijk gemaakt door subsidies van Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen. De groep kreeg ondersteuning van team cultuur Lievegem, de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Meetjesland (IOED), Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET) en ETWIE (Expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed).

In 2019 ondernamen zij tal van activiteiten om het textielerfgoed van Waarschoot onder de aandacht te brengen: een interactieve erfgoedtentoonstelling voor jong en oud, een Waarschootstoffilm, een reeks van textielworkshops, begeleide wandelingen in Waarschoot en rondleidingen in B&T Textilia, de publicatie van een historisch boek over het onroerend textielerfgoed, een fietskaart langs de textielrelicten van Waarschoot, een pakket originele postkaarten, twee scanmomenten waarbij erfgoedmateriaal over het textielverleden van Waarschoot werd verzameld, interviews om de verhalen van textielarbeiders en bedienden te registreren, de productie van tote bags met het Waarschootstoflogo, een wetenschappelijk onderzoek naar de samenstelling van Waarschootstofdoek en de ontwikkeling van een educatieve koffer voor de scholen in Waarschoot.

Meer info: https://waarschootstof.be/
Facebook: https://www.facebook.com/waarschootstof

De Waarschootstoffilm kan je bekijken op het Youtube-kanaal van Waarschootstof:

De historische publicatie over het onroerend textielerfgoed:
Waarschootstof, het industrieel bouwkundig textielerfgoed in Waarschoot (1841-1981) van Pieter De Reu kan je nog steeds verkrijgen in de bibliotheek van Waarschoot en op de cultuurdienst (Gemeentehuis Waarschoot, 2de verdieping). Het boek kost 10 euro (inclusief gratis totebag, pakket Waarschootstof-postkaarten en een fietskaart).