Wilde ideeën van Lievegemse inwoners

Jaarlijks voorziet de gemeente Lievegem een budget voor “wilde ideeën” van haar inwoners. Op deze manier willen wij iedereen stimuleren om zelf projecten te realiseren die inzetten op verbinding van de gemeenschap, die inspelen op een opportuniteit of die een pijnpunt in de straat, de buurt, de gemeente … aanpakken.

Heb jij een project dat de sociale en fysieke leefbaarheid in onze gemeente wil versterken en zo het samenleven wil bevorderen? Doe dan hier jouw aanvraag!

Voorwaarden

Activiteiten en projecten moeten voldoen aan volgende basisvoorwaarden:

  • Trekkers uit Lievegem. Projecten indienen kan door minstens 2 inwoners van Lievegem. Ook kinderen en jongeren kunnen een eigen project indienen.
  • Een maatschappelijke meerwaarde. Het doel moet zijn: het samenleven, de participatie, betrokkenheid en/of communicatie of de sociale en fysieke leefbaarheid van de straat, buurt, een deel/volledig Lievegem te verbeteren. Het project moet tegemoet komen aan een nood, een verlangen, een opportuniteit, die leeft in de straat, buurt of in Lievegem.
  • Voor en door inwoners. Projecten moeten steunen op zelfinitiatief: inwoners moeten zelf de handen uit de mouwen steken. Daarnaast moeten projecten publiek toegankelijk zijn en ten goede komen van een ruime groep inwoners.
  • Samenwerking. Het resultaat is een samenwerking tussen diverse actoren (buurtbewoners, verenigingen/organisaties, buurtactoren, lokale handelaars, welzijnsorganisaties …).
  • Vernieuwend. Projecten moeten nieuwe initiatieven zijn of een meerwaarde bieden aan de inwoners.
  • Plaatsvinden in Lievegem. Projecten richten zich op Lievegem: een buurt, één of meerdere straten, een verkaveling, een dorpskern … op Lievegems grondgebied of de volledige gemeente.
  • Realistisch. Projecten moeten uitgevoerd worden binnen de 12 maanden na goedkeuring.

GR Reglement

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt minimum 500 euro, tenzij een lager bedrag vermeld wordt in de aanvraag, en maximum 2.000 euro per goedgekeurd project. Eenzelfde indiener kan jaarlijks subsidies ontvangen voor maximum één goedgekeurd project.

Aanvraagprocedure

Jaarlijks worden 2 indienrondes voorzien:

  • indienronde 1: indienen voor 31 maart
  • indienronde 2: indienen voor 30 september

Een jury beoordeelt alle aanvragen en adviseert het college van burgemeester en schepenen, die de uiteindelijke beslissing rond goedkeuring neemt. Indienen gebeurt via het aanvraagformulier. Heb je vragen rond jouw project of problemen bij het invullen van het formulier, neem dan contact op met team evenementen. Zij helpen je graag verder.