Relationele spanningen door het coronavirus: hoe ga je ermee om?

De overheidsmaatregelen zorgen voor veel chaos en reorganisatie van zowel werk als privé. Voor velen is het jongleren tussen verschillende rollen: we zijn tegelijk werknemer, ouder, leerkracht, partner, … En dit allemaal op één plek: de thuisomgeving.

Het zorgt soms voor verwarring en frustratie. Heel wat mensen zijn op zoek naar een leefbare en duidelijke structuur. Alle afspraken en gewoontes die we hebben als collega’s, gezin, familie of zelfs in de vriendengroep moeten in deze situatie soms herdacht worden. Op automatische piloot leven kan even niet meer. We zijn ons veel meer bewust van ons gedrag én dagplanning. Dit vergt veel concentratie, energie en onderling overleg. Soms zorgt dit voor meningsverschillen of verwijten.

Enkele richtlijnen

  • Probeer er elkaar van bewust te maken dat dit een zoekproces is.
  • Probeer ruimte te maken voor elkaars emotie hierin.
  • ‘Maak nieuwe afspraken in plaats van verwijten’.
  • Maak tijd in de planning om met elkaar te praten, uit te wisselen wat moeilijk loopt en waar nieuwe afspraken aangepast kunnen worden.
  • Probeer creatieve oplossingen te zoeken als gezin om elkaar tegemoet te treden in verschillende emotionele en praktische noden.
  • Daag je creativiteit uit om zonder fysiek contact toch verbinding te zoeken met je naasten: zwaaien en bellen via het raam, dinertje via Skype, elkaar een brief schrijven, enz.

Lukt het niet om bovenstaande richtlijnen in het gezin te introduceren? Heb je moeite met de huidige situatie en de invloed die het heeft op je relatie met je partner en/of andere gezinsleden? Neem gerust contact op met team welzijn, zij bieden graag een luisterend oor en indien nodig zal men je gericht doorverwijzen naar een van onze externe partners waar wij met samenwerken. Bel hiervoor naar onthaal Lievegem op het nummer 09 396 23 00 . Zij verwijzen je graag door naar een medewerker van team welzijn. Of stuur een mailtje naar welzijn@lievegem.be.