Tarieven recyclageparken

De gratis zone in alle recyclageparken

  • In de gratis zone kan je een 20-tal afvalfracties deponeren.
  • Deze zone is onbeperkt toegankelijk.
  • Op het recyclagepark te Waarschoot is deze zone uitgebreid met groenafval met een beperking tot 1.250 kg per jaar en per gezin (ondernemingen met groenafval kunnen enkel terecht op de recyclageparken te Lovendegem of Zomergem, want daar is een betaalsysteem geïnstalleerd). Het groenafval moet te Waarschoot in zakken worden aangevoerd en wordt op volume geschat (in eenheden van 60 liter gelijkgesteld met 20 kg). Van zodra de beperking van 1.250 kg gratis groenafval per jaar overschreden wordt moet je met bijkomend groenafval naar de recyclageparken te Lovendegem of Zomergem (uitgerust met betaalsysteem).

Ontdek alle gratis fracties in het speciale IVM-magazine onderaan deze pagina.

De betaalzone (enkel op de recyclageparken te Lovendegem en Zomergem)

  • In de betaalzone bevinden zich 8 afvalfracties verdeeld over 4 categorieën (4 tarieven). De opsomming van deze afvalfracties en categorieën staat vermeld bij de tarieven.
  • De betaalzone is enkel toegankelijk met een nul of een positief saldo. Bij een negatief saldo moet je eerst je saldo aanzuiveren met een betaalkaart aan de betaalterminal.

Recyclagepark te Lovendegem

  • Nadat je het gratis afval in de gratis zone hebt gedeponeerd kan je doorrijden naar de betaalzone. De wagen wordt eerst gewogen. Je kiest de toepasselijke categorie (4 keuzeknoppen op het touchscreen), je ontvangt een ticket en je rijdt de betaalzone binnen waar je het afval in de juiste container achterlaat. Bij het verlaten van de betaalzone wordt je wagen opnieuw gewogen. Je kan meteen betalen aan de betaalautomaat aan de uitgaande weegbrug. Je ontvangt opnieuw een ticket.
  • Deze cyclus herhalen als je meerdere categorieën betalend afval wenst te deponeren.

Recyclagepark te Zomergem

  • Nadat je het gratis afval in de gratis zone hebt gedeponeerd moet je het recyclagepark verlaten en opnieuw binnenrijden om een betalende fractie te kunnen deponeren. De wagen wordt eerst gewogen aan de ingang van het recyclagepark. Je kiest de toepasselijke categorie (4 keuzeknoppen op het touchscreen), je ontvangt een ticket en je rijdt het recyclagepark binnen, waar je het afval in de juiste container achterlaat. Bij het verlaten van het recyclagepark wordt je wagen opnieuw gewogen. Je kan meteen betalen aan de betaalautomaat aan de uitgaande weegbrug. Je ontvangt opnieuw een ticket.
  • Deze cyclus herhalen als je meerdere categorieën betalend afval wenst te deponeren.

Ontdek alle betalende fracties in het speciale IVM-magazine onderaan deze pagina.

Recyclagepark Waarschoot - Toegangszuil

Vanaf 24 oktober 2020 zal de toegangscontrole op het recyclage park in Waarschoot gebeuren via een zuil met touchscreen.
Je moet je als bezoeker aanmelden en het aantal aangeleverde groenafvalzakken registreren.
Na de registratie ontvang je een ticket.

Verkeerd tarief gekozen?

Meld dit onmiddellijk aan de parkwachter. Binnen de betaalzone kan de parkwachter het tarief nog aanpassen. Als je de betaalzone hebt verlaten ga dan met je ticket bij de parkwachter. Hij kan een aanpassing aanvragen bij het team omgeving van de gemeente.

Snel overzicht van betalende fracties

Een volledig overzicht van alle fracties ontdek je onderaan de pagina, in het speciale IVM-magazine. Dit overzicht helpt je snel op weg, maar is niet gedetailleerd. Vanaf nu geldt er eenzelfde tarief voor de parken in Zomergem en Lovendegem. Op het park in Waarschoot kan je enkel met ‘gratis afvalfracties’ en groenafval tot 1.250 kg terecht!

Groenafval:
Particulieren:
De eerste 1.250 kg per jaar en per gezin gratis (kan ook op het recyclagepark Waarschoot)
Bij aanvoer > 1.250 kg => tarief van € 0,06/kg
Ondernemers:
tot 1.250 kg/jaar : € 0,03/kg
meer dan 1.250 kg/jaar € 0,06/kg

Asbesthoudend afval:
Particulieren:
Tot 200 kg per jaar per gezin gratis
Bij aanvoer > 200 kg => tarief van € 0,15/kg
Ondernemers:
€ 0,15/kg vanaf de eerste kg

Laag tarief: hout en steenafval
Tot 500 kg per jaar per gezin € 0,03/kg
Bij aanvoer > 500 kg => tarief van € 0,06/kg

Hoog tarief: roofing en isolatiemateriaal, kalk, niet recycleerbaar – niet brandbaar afval en grofvuil
Tot 125 kg per jaar per gezin € 0,10/kg
Bij aanvoer > 125 kg => tarief van € 0,15/kg

Minimumtarief
Bij aanvoer van een betalende fractie wordt er minstens 1 euro aangerekend.