Rattenbestrijding

Ratten veroorzaken problemen op openbare en particuliere domeinen. Naast materiële schade (ondergraven van dijken, grachten, schade aan landbouwgewassen) verspreiden ratten ook ziekten.

Iedere eigenaar is volgens de wetgeving verplicht om de schadelijke ratten te bestrijden op eigen domein. De provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt en coördineert de gemeentelijke rattenbestrijding via de vzw Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (Rato vzw).

Ratten op eigen terrein

Je bent verantwoordelijk om op eigen terrein de bruine rat te bestrijden. De beste manier om ze te bestrijden is preventie. Bruine ratten voelen zich goed op plaatsen waar er voedsel, water en beschutting is.

Enkele tips:

  • Zorg voor een opgeruimde en propere omgeving in en rond je woning. Laat materiaal niet langdurig liggen want dit biedt beschutting om een nest te maken.
  • Bewaar afval in bakken die goed afgesloten kunnen worden en laat geen etensresten rondslingeren. Breng tuin- en keukenafval naar de composthoop of de gft-bak. Op de composthoop hoort geen gekookt eten of vlees want dat trekt net ratten aan.
  • Zorg dat al het voedsel veilig weggeborgen zit in afgesloten dozen.
  • Voeder huisdieren ’s morgens en niet teveel zodat het meeste voedsel ’s avonds op is.
  • Een goed onderhouden riolering vermindert de kans op ratten.
  • Snoei struiken vooral aan de onderkant.

 -Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook een nestkast ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.
Krijg je het aantal ratten niet onder controle of ervaar je te veel hinder, meld dit dan aan de dienst grondgebiedzaken, sectie milieu. Een medewerker van Rato vzw komt dan langs om je actief op weg te zetten met preventietips en eventuele éénmalige bestrijding. Daarna zet je - aan de hand van het advies - de bestrijding zelf verder.

Ratten op het openbaar domein

RATO vzw voert actieve bestrijding uit op de openbare terreinen in de gemeente. Er wordt gespeurd langs de openbare waterlopen, straatgrachten, recyclagepark, openbare terreinen en gebouwen naar sporen van muskusratten en bruine ratten. De overgangen van gesloten naar open riool worden extra bewaakt.