Wespenloket

Eens de zomer eraan komt, zie je ze overal opduiken: wespen. Meestal op solovlucht, maar wat als je plots te maken krijgt met een heus wespennest?

Zit je met een wespennest? Meld het dan via het centraal meldpunt www.wespennest.vlaanderen en Brandweerzone Centrum komt het verdelgen. Een tussenkomst kost je € 40. Is het nest niet in een keer verwijderd en moet de brandweer terugkomen, dan betaal je de tweede keer niets.

In 2018 moest de brandweer bijna drie keer zo vaak uitrukken om nesten te verdelgen. Dat is een triest record, omdat wespen best wel nuttige beestjes zijn. Helaas hebben ze hun imago niet mee. “Maar weinig mensen beseffen dat wespen een belangrijke rol spelen in onze natuur”, vertelt Bas Verniest, brandweerman bij Zone Centrum én imker. “Wespen zijn in feite een rondvliegende opruimingsdienst. Ze voeden zich met bladluizen, vliegen en muggen. Zeker voor wie ’s nachts gek wordt van muggen in de slaapkamer is de wesp een bondgenoot tijdens de zomer.” Je ziet hier en daar al wespen rondvliegen, maar nu zijn die nog helemaal niet agressief. Pas in augustus gaan ze op zoek naar extra zoetstoffen. Wees daarom voorzichtig met zoete drankjes of zoet eten. “Wespen zullen vooral aanvallen als hun nest verstoord wordt”, zegt Bas Verniest. “Heb je een kleine tuin of zit het nest in een omgeving waar je vaak vertoeft, dan kan het een goed idee zijn om het te laten verwijderen. Maar als het nest op een plek zit waar je het niet kan verstoren, achteraan een grote tuin bijvoorbeeld, dan kan je het perfect laten zitten. Als het weer wat natter wordt, zijn ze weg.”

De brandweer is er voor mens én dier. Daarom vraagt de brandweer om alleen gevaarlijke of echt hinderlijke wespennesten te melden. Want een nest verdelgen ze met gif en dat is eigenlijk nooit gezond. Katten die nadien in de buurt komen, kunnen er erg slecht op reageren. Een bijen- of hommelnest zal de brandweer nooit verdelgen.