Zwerfkatten

Regelmatig krijgen we meldingen van overlast van zwerfkatten. Helaas worden kittens, die geen nieuwe thuis vinden, nog te veel uitgezet en aan hun lot over gelaten. Vaak zijn deze dieren niet gecastreerd of gesteriliseerd en zorgen ze voor overlast in de buurt. Al gauw worden nieuwe katjes geboren en leven ze een zwerversbestaan. Om de overlast in te dijken, organiseren we zwerfkattenacties. 

Jaarlijks zijn er twee zwerfkattenacties,  in februari en in september, in samenwerking met de dierenartsen van Lievegem. Tijdens deze acties worden de zwerfkatten gevangen en naar een plaatselijke dierenarts gebracht. Daar worden de katten gesteriliseerd of gecastreerd en voorzien van een oorknip. Na behandeling plaatsen we de gezonde zwerfkatten terug waar ze werden gevangen. Het terugplaatsen is van groot belang. Doet men dit niet, raakt het natuurlijke evenwicht verstoord en nemen vreemde katten de plaats van de verdwenen dieren in. 

Enkel de zwerfkatten worden behandeld

Het vangen van katten gebeurt met vangkooien. De kooien blijven ’s nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de dierenarts voor behandeling. Voor de slaagkans van de vangactie is het van essentieel belang dat de zwerfkatten niet gevoederd worden, aangezien het vangen gebeurt in speciale bakken met lokvoer. Baasjes van huispoezen kunnen gerust zijn: Huispoezen met een halsband of chip laten we onmiddellijk weer vrij.

De gemeente Lievegem draagt de kosten voor deze zwerfkattenacties. Wanneer je zelf dieren aanbiedt bij een dierenarts, zullen de kosten niet door de gemeente gedragen worden. Heb je een zwerfkat in de buurt die voor overlast zorgt, kan je dit steeds melden aan de gemeente via omgeving@lievegem.be of via het meldingsformulier. We bekijken of er een oplossing mogelijk is op korte termijn. 

Wist je dat ...

... jouw huiskat gechipt moet worden?

Elke nieuw geboren huiskat moet beschikken over een chip. Deze wordt geplaatst door een dierenarts. Op die manier kan een verloren gelopen kat gemakkelijk terug bij zijn baasje terecht. Heb je een nestje kittens, dan moet je deze ook chippen! 

Een gecastreerde of gesteriliseerde huiskat zorgt ook voor minder overlast bij de buren en je vermijdt dat er ongewenste nestjes komen. Deze dieren gaan ook minder op pad en blijven liever gezellig thuis.