Zwerfkatten

Zwerfkatten

Regelmatig krijgt de gemeente meldingen van overlast van zwerfkatten. Helaas worden kittens, die geen nieuwe thuis vinden, nog te veel uitgezet en aan hun lot over gelaten. Vaak zijn deze dieren niet gecastreerd of gesteriliseerd en zorgen ze voor overlast in de buurt. Al gauw worden nieuwe katjes geboren en leven ze een zwerversbestaan. Om de overlast in te dijken, wil de gemeente Lievegem zwerfkattenacties organiseren. De inwoners kunnen overlast van zwerfkatten melden bij de gemeente.

Jaarlijks zullen in februari en in september 2 zwerfkattenacties georganiseerd worden in samenwerking met de dierenartsen van Lievegem. Tijdens deze acties worden de zwerfkatten gevangen, naar een plaatselijke dierenarts gebracht en worden de katten gesteriliseerd of gecastreerd en voorzien van een oorknip. Na behandeling worden de gezonde zwerfkatten terug geplaatst waar ze werden gevangen. Het terugplaatsen is van groot belang. Doet men dit niet, raakt het natuurlijke evenwicht verstoord en nemen vreemde katten de plaats van de verdwenen dieren in.

 

Enkel de zwerfkatten zullen behandeld worden.

Het vangen van katten gebeurt met vangkooien. De kooien blijven ’s nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de dierenarts voor behandeling. Voor de slaagkans van de vangactie is het van essentieel belang dat de zwerfkatten niet gevoederd worden, aangezien het vangen gebeurt in speciale bakken met lokvoer. Baasjes van huispoezen kunnen gerust zijn: Huispoezen met een halsband of chip worden onmiddellijk weer vrijgelaten.

De gemeente Lievegem draagt de kosten voor deze zwerfkattenacties. Wanneer men dieren zelf aanbiedt bij een dierenarts, zullen de kosten niet door de gemeente gedragen worden. Heb je een zwerfkat in de buurt die voor overlast zorgt, kan je dit steeds melden aan de gemeente via omgeving@lievegem.be of via het meldingsformulier. We zullen bekijken of er een oplossing mogelijk is op korte termijn. 

Wist je dat jouw huiskat gechipt moet worden?

Elke nieuw geboren huiskat moet beschikken over een chip. Deze wordt geplaatst door een dierenarts. Op die manier kan een verloren gelopen kat gemakkelijk terug bij zijn baasje terecht.