Zwerfkatten

We krijgen regelmatig meldingen van overlast door zwerfkatten. Zwerfkatten zijn katten zonder eigenaar. De meeste van deze dieren waren oorspronkelijke huiskatten die zijn weggelopen of bewust door hun eigenaar op straat werden gezet. Als je weet dat een zwerfkat gemiddeld tot 6 jaar oud wordt en op die tijd gemiddeld 40 kleintjes kan overbrengen (die op hun beurt ook verder kweken), wordt het duidelijk dat dit tot overpopulatie en overlast kan leiden. Om die overlast in te dijken, organiseren we zwerfkattenacties in samenwerking met Lievegemse dierenartsen.

Waarom organiseren we deze vangacties?

We vangen zwerfkatten om ze te kunnen steriliseren en zo de kattenpopulatie in toom kunnen houden. Na behandeling plaatsen we de gezonde zwerfkatten terug waar ze werden gevangen.

Wat houdt zo'n vangnacht in?

Tijdens deze acties worden de zwerfkatten gevangen en naar een plaatselijke dierenarts gebracht. Daar worden de katten gesteriliseerd of gecastreerd en voorzien van een oorknip. Na behandeling plaatsen we de gezonde zwerfkatten terug waar ze werden gevangen. Het terugplaatsen is van groot belang. Doet men dit niet, raakt het natuurlijke evenwicht verstoord en nemen vreemde katten de plaats van de verdwenen dieren in. 

Hoe worden de katten gevangen?

Het vangen van katten gebeurt met vangkooien. De kooien blijven ’s nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de dierenarts voor behandeling. Voor de slaagkans van de vangactie is het van essentieel belang dat de zwerfkatten niet gevoederd worden, aangezien het vangen gebeurt in speciale bakken met lokvoer.

Wanneer organiseren we de zwerfkattenacties?

Jaarlijks zijn er twee zwerfkattenacties, in februari en in september.

Kan mijn huiskat ook gevangen worden?

Baasjes van huispoezen kunnen gerust zijn: huispoezen met een halsband of chip laten we onmiddellijk weer vrij.

Elke nieuw geboren huiskat moet beschikken over een chip. Deze wordt geplaatst door een dierenarts. Op die manier kan een verloren gelopen kat gemakkelijk terug bij zijn baasje terecht. Heb je een nestje kittens, dan moet je deze ook chippen!

Een gecastreerde of gesteriliseerde huiskat zorgt ook voor minder overlast bij de buren en je vermijdt dat er ongewenste nestjes komen. Deze dieren gaan ook minder op pad en blijven liever gezellig thuis.

Wie betaalt deze acties?

De gemeente Lievegem draagt de kosten voor deze zwerfkattenacties. Wanneer je zelf dieren aanbiedt bij een dierenarts, zullen de kosten niet door de gemeente gedragen worden. Heb je een zwerfkat in de buurt die voor overlast zorgt, kan je dit steeds melden aan de gemeente via via het meldingsformulier. We bekijken of er een oplossing mogelijk is op korte termijn.

Meldingsformulier