Stedenband KeMoPoDi

Sinds 2010 werken Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele samen in een stedenband met Keur Moussa, Pout en Diender (afgekort KeMoPoDi) in Senegal. Na de fusie zetten Deinze en Lievegem de stedenband verder. Deze stedenband is uniek omwille van zijn intergemeentelijk karakter en door de betrokkenheid van 11 scholen.

Scholenband

Er werden al veel projecten gelanceerd om de kwaliteit van onderwijs in de partnerscholen te verbeteren. Klassen zijn er vaak tekort en zitten overvol (tot 90 leerlingen), het sanitair, schoolmateriaal, elektriciteit, … zijn vaak onvoldoende uitgebouwd. Leerlingen en scholen organiseerden al verschillende leuke inzamelacties voor de kinderen in hun Senegalese partnerschool. Er werden onder andere nieuwe klaslokalen gebouwd, de sanitaire voorzieningen verbeterd, schoolmateriaal voorzien, en nog veel andere projecten. Als return komt voor onze kinderen hier het Zuiden en haar uitdagingen in de klas tot leven. Een KeMoPoDi-koffer vol educatief materiaal reist de scholen rond zodat kinderen kunnen leren over Senegal en KeMoPoDi.

Zin om mee te helpen?

Heb je interesse om onze stedenband mee uit te bouwen? Neem dan contact op met de dienst welzijn. Er zijn vele thema’s waarrond kan worden gewerkt, zoals projecten (afval, gezondheid, scholenbandwerking, …), het organiseren van evenementen, uitwerken van educatief materiaal, uitwisselingen, jeugdwerking en duurzame ontwikkeling

Regionaal ontmoetingsmoment in Benin

Van 2 tot 6 december 2019 nam de stedenband deel aan een regionaal ontmoetingsmoment van West-Afrikaanse steden en gemeenten uit Marokko, Niger, Senegal en Benin die een stedenband hebben met 9 Vlaamse gemeenten. Het was een unieke conferentie waar we heel wat informatie en kennis uitwisselden om onze samenwerking te versterken. Een verslag over dit ontmoetingsmoment, georganiseerd door de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), kan je onderaan deze pagina downloaden.