Stedenband KeMoPoDi

Sinds 2010 werken Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele samen in een stedenband met Keur Moussa, Pout en Diender (afgekort KeMoPoDi) in Senegal. Na de fusie zetten Deinze en Lievegem de stedenband verder. Deze stedenband is uniek in de wereld omwille van zijn intergemeentelijk karakter. Er zijn in totaal 5 lokale besturen die hierin samenwerken. Deinze en Lievegem hebben hiervoor een Interlokale Vereniging Stedenband Lievegem/Deinze/KeMoPoDi opgericht en werken heel nauw samen met de stedenbandraad, het middenveld van heel geëngageerde vrijwilligers met heel wat ervaring in KeMoPoDi van Lievegem en Deinze. In de stedenbandraad is de 4e pijler “Vrienden van KeMoPoDi” ook een belangrijke samenwerkingspartner, zij werken in de KeMoPoDi-regio rond projecten in de gezondheidszorg. Het programma wordt samen uitgewerkt en uitgevoerd, er is een hoog niveau van burgerparticipatie en cocreatie.
Verder is onze stedenband ook bijzonder omdat er 6 scholenbanden in betrokken zijn, waaraan in totaal 11 scholen meedoen. Door die scholenbanden is er in de basisscholen van KeMoPoDi al heel wat projectwerking gerealiseerd en verbetert de onderwijskwaliteit stap voor stap een stukje.

 

 

Wat doet de stedenband?

Er zijn heel wat inleef- en werkreizen naar KeMoPoDi geweest en Senegalese delegaties zijn ook bij ons op bezoek geweest. Naast deze utiwisselingen en de scholenbandwerking ondersteunt de stedenband een aantal projecten:

  • Een oplossing voor het grote afvalprobleem in de KeMoPoDi-gemeenten.
  • Kwaliteit van het onderwijs in de partnerscholen verbeteren.
  • Inzetten op bestuurskrachtversterking van de KeMoPoDi-besturen. Lokale besturen in Senegal krijgen van de de nationale overheid heel wat nieuwe bevoegdheden, maar hebben vaak te weinig middelen. Met onze ervaring kunnen we onze drie partnergemeenten voorbereiden op de vele uitdagingen die op hen afkomen.

Scholenband

Er werden al veel projecten gelanceerd om de kwaliteit van onderwijs in de partnerscholen te verbeteren. Klassen zijn er vaak tekort en zitten overvol (tot 90 leerlingen), het sanitair, schoolmateriaal, elektriciteit, … zijn vaak onvoldoende uitgebouwd. Leerlingen en scholen organiseerden al verschillende leuke inzamelacties voor de kinderen in hun Senegalese partnerschool. Er werden onder andere nieuwe klaslokalen gebouwd, de sanitaire voorzieningen verbeterd, schoolmateriaal voorzien, en nog veel andere projecten. Als return komt voor onze kinderen hier het Zuiden en haar uitdagingen in de klas tot leven. Een KeMoPoDi-koffer vol educatief materiaal reist de scholen rond zodat kinderen kunnen leren over Senegal en KeMoPoDi.

Zin om mee te helpen?

Heb je interesse om onze stedenband mee uit te bouwen? Neem dan contact op via lokaalmondiaal@lievegem.be

Er zijn vele thema's waarrond kan gewerkt worden, zoals projecten (afval, gezondheid, scholenbandwerking, etc.), het organiseren van evenementen, uitwerken van educatief materiaal, uitwisselingen, jeugdwerking gen duurzame ontwikkeling.