Bestrijding Aziatische hoornaar in Oost-Vlaanderen

Provincie Oost-Vlaanderen zet in het najaar 2023 in op bestrijding van de Aziatische hoornaar, samen met RATO vzw. Vanaf eind augustus zullen opgeleide veldmedewerkers van RATO vzw hoge nesten van de Aziatische hoornaar verdelgen. De Provincie zal hiervoor middelen voorzien, zodat de bestrijding door RATO vzw in 2023 gratis is.

Omslagfoto: Provincie Oost-Vlaanderen

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort en vormt vooral een bedreiging voor inheemse insecten en honingbijen. Deze wespen zijn niet erg geïnteresseerd in mensen. Bij verstoring van hun nest kunnen ze agressief uit de hoek komen. Aan burgers wordt uitdrukkelijk gevraagd om zelf geen bestrijdingsactie te ondernemen en het aan professionelen over te laten. Bij acuut gevaar kan de brandweer verwittigd worden.

Iedereen kan nesten melden met een foto via Vespa-Watch. Individuele Aziatische hoornaars meldt men best via waarnemingen.be of via de app ObsIdentify. Door de nesten te melden via Vespa-Watch, wordt het gevalideerde nest door een Vlaamse coördinator toegewezen aan een bestrijder. In Oost-Vlaanderen zal dat zoveel mogelijk RATO vzw zijn.