Ereburgemeester Tony Vermeire

De gemeenteraad kende op 29 maart 2023 de titel van ereburgemeester toe aan Tony Vermeire. Eerder kreeg hij al de eretitel van Officier in de Kroonorde.

Omslagfoto: Memories 4 Later

Om in aanmerking te komen voor een eretitel, moet je het ambt gedurende ten minste zes jaar in dezelfde gemeente hebben uitgevoerd. Vermeire begon als gemeenteraadslid in Zomergem tussen 2001 en 2004. Na een korte pauze werd hij begin 2007 opnieuw gemeenteraadslid in de gemeente Zomergem.

Tussen 2013 en 2022 was Tony Vermeire burgemeester: eerst van Zomergem, vanaf 2019 van de fusiegemeente Lievegem. Vermeire legde zijn mandaat in 2022 neer om een andere professionele uitdaging aan te gaan. Vermeire stond in totaal meer dan 20 jaar in de lokale politiek.

Fusiegemeente

Tony Vermeire was de laatste burgemeester van de onafhankelijke gemeente Zomergem en de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Lievegem. Samen met Ann Coopman (Waarschoot) en Chris De Wispelaere (Lovendegem) stond hij aan de wieg van deze vrijwillige fusie.

Ereburgemeesters

Met deze titel voegt Tony Vermeire zich in het rijtje van ereburgemeesters. Eerder kregen Ann Coopman (Waarschoot – postuum), Antoon Van Hulle (Waarschoot), Ghislain Lippens (Waarschoot), Jo De Coninck (Zomergem) en Luc Lampaert (Zomergem) de titel al.