Vaccinatie voor jeugd- en sportbegeleiders

De zomer staat voor de deur. Vele jongeren zullen deze zomer jeugd- en sportkampen begeleiden. Momenteel kregen jongeren tot het jaar ’97 al hun vaccinatie-uitnodiging. Tijdens de zomermaanden zal het voor velen net iets moeilijker worden om zich te laten vaccineren omdat ze op kamp zijn buiten de eigen gemeente of druk in de weer zijn met het begeleiden van een sportkamp.

We raden alle jongeren uit jeugdbewegingen en andere jongeren (die nog geen uitnodiging ontvingen) dan ook aan om zich te registreren op QVAX. Dit is een online reservesysteem vanuit de overheid. Als er reservevaccins zijn voor de dag zelf of de komende 2 dagen in de week, dan kan het vaccinatiecentrum de mensen uitnodigen die zich registreerden op QVAX.

De vraag is nu welk vaccintype je kan krijgen. Hier is wat duiding bij nodig. Als je je registreert, dan is dat standaard voor een Pfizer-vaccin. Hier zijn niet veel overschotten, aangezien elke leeftijdscategorie hierop aanspraak kan maken. Voor Pfizer zijn er 2 spuitjes nodig. Het tweede vaccin volgt 5 weken na de eerste.

Als je extra snel wil gevaccineerd worden, kan je je vrijwillig registreren via QVAX voor het Johnson&Johnson-vaccin. Dit vaccin wordt niet rechtsreeks meer toegekend aan -41 jarigen omdat hier een zeer zeldzaam overlijden aan gelinkt werd. Het is aan de burger onder de 41 jaar zelf om hier de afweging te maken om zich te registreren. De ervaring leert ons dat hier wel sneller een vaccin kan bekomen worden. Een ander voordeel is dat er slechts 1 prik voor nodig is.

Zekerheid van een snellere vaccinatie kunnen we niet bieden, maar de kans is wel groot dat je sneller je prik zal krijgen dan normaal is voorzien als je je registreert op QVAX. Het kan op deze manier er misschien wel voor zorgen dat je net iets comfortabeler de zomer in kan gaan!