Toerisme

Lievegem kiest voor toeristische gastvrijheid, vertrekkend vanuit wederzijds respect! We kiezen voor toerisme dat laagdrempelig is, openstaat voor iedereen en verbindend werkt. We promoten actief bestaande initiatieven en ontwikkelen nieuwe attractieve elementen en willen zo het toeristisch potentieel van Lievegem meer zichtbaarheid en bekendheid geven.

Infopunten

Café Kasteeldreef in de deelgemeente Lovendegem en Café ’t Durp in de deelgemeente Waarschoot zijn beiden erkend als Toeristisch Infopunt van het Meetjesland. De uitbaters van deze infopunten maken je graag wegwijs in de recreatieve en toeristische mogelijkheden die onze gemeente en regio rijk zijn!

Lievegem en de Lieve

Lievegem is sinds 1 januari 2019 één van de nieuwe fusiegemeentes in België. De werknaam van het fusieproject was 'De Lieve' verwijzend naar het kanaal dat zowel door Lovendegem, Waarschoot als Zomergem loopt en als een verbindend element werd gezien. Er werd besloten dat de bevolking de naam mocht kiezen. Een door loting samengestelde volksjury van 47 inwoners maakte een eerste selectie uit 600 inzendingen. De vier geselecteerde namen waren Lievebeke, Lievegem, Lieveland en Midden-Meetjesland. In totaal brachten 4.110 inwoners van de drie gemeenten in november 2017 hun stem uit. Winnaar werd de naam Lievegem die 2.260 stemmen haalde, goed voor 55 procent van de stemmen.

Het achtervoegsel ‘gem’ komt van ‘heim’ of ‘heem’, wat huis of woonplaats betekent. Plaatsnamen die eindigen op -gem zijn vrijwel altijd Germaans van oorsprong en verwijzen naar een bepaalde persoon of stam. De samenstelling 'Lievegem' is kunstmatig van aard en zo eerder te beschouwen als een pseudo-plaatsnaam.

De officiële voorstelling van de naam van de nieuwe gemeente gebeurde op 1 december 2019 in de feestzaal Kokorico, die gelegen is op het driegemeentenpunt van Waarschoot, Lovendegem en Zomergem.

De Lieve moet, gezien haar omvang, een indrukwekkend werkstuk van middeleeuws technisch vernuft geweest zijn. Een soort ‘Deltawerken’ voor het vroegmiddeleeuwse Vlaanderen. De Lieve onderstreept het belang van Gent als stad in die periode, de tweede stad van Europa na Parijs. Het meest authentieke deel van De Lieve bevindt zich op het grondgebied van Lievegem. De Lieve telde in totaal 11 rabotten (= keersluizen met een hefdeur), waaronder het befaamde Rabot in de buurt van de Sint-Antoniuskaai in Gent. Tussen Gent en Damme hielden 30 Lievebruggen de verbindingswegen voor lokaal vervoer open. Deze bruggen werden in oorlogstijden verschillende keren afgebroken of verwoest en terug opgebouwd. De helft van de Lievebruggen heeft de tand des tijds niet doorstaan. Bij elke brug en bij elk rabot vond je destijds een herberg. Op dit kruispunt konden handelaars elkaar treffen.