Sneeuw- en ijzelbestrijding

De wachtdienst van de afdeling gemeentewerken staat elke winter paraat om bij sneeuw of ijzel gericht te strooien en sneeuw te ruimen. Ons team houdt van 15 november tot 15 maart via Meteogroup de exacte weersvoorspellingen in de gaten. Op basis daarvan wordt de wachtdienst opgeroepen om ’s avonds preventief te gaan strooien met de strooiwagen.

De strooidienst strooit dan op de meeste kritische locaties zoals spoorwegovergangen, brugdekken, ronde punten, scherpe bochten en nieuwe asfaltlagen. Het wegdek van de N9 wordt gestrooid door het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid.

Bij algemene gladheid strooit de strooidienst opnieuw ’s ochtends op busroutes, schoolomgevingen, hoofdwegen en belangrijke fietspaden zoals langs de spoorweg. Dan wordt ook met de hand gestrooid en sneeuw geruimd aan de school- en kerkomgeving, bushaltes, station…

Het is praktisch niet haalbaar om overal te strooien. In straten met vooral plaatselijk verkeer wordt het strooizout bovendien te weinig ingereden om echt effect te hebben en is het zinloos om te strooien. Het gemeentebestuur werkt daarom volgens een gefaseerd strooiplan afhankelijk van de ernst van de wintertoestand om zo het beschikbare strooizout maximaal te kunnen gebruiken.

    Veelgestelde vragen

    Welke wegen worden er gestrooid?

    Prioritaire wegen

    Niet alle wegen worden gestrooid. Enkel de hoofdwegen, wegen met openbaar vervoer, bruggen en schoolomgevingen worden bij ‘normale’ winterse omstandigheden gestrooid. Woonwijken, woonstraten en landbouwwegen worden enkel gestrooid indien de sneeuw of ijzel meerdere dagen na elkaar blijft liggen. In deze straten is er voornamelijk bestemmingsverkeer en weinig doorgaand verkeer waardoor bij sneeuw of ijzel de impact van het strooizout eerder beperkt is omdat het zout pas optimaal werkt als dit voldoende wordt bereden.

    Bij het opstellen van de lijst van de prioritaire wegen werd er voor gezorgd dat bijna alle weggebruikers op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg ontmoeten.

    De gewestwegen N9 en N461 (Spinhoutstraat – Nekke – Gentweg) worden gestrooid in opdracht van het Vlaamse Gewest.

    Fietspaden

    Bij sneeuwval of ijzel wordt er extra personeel ingezet om de fiets- en voetpaden sneeuw- en ijsvrij te houden. Daartoe worden o.a. extra fietspadstrooiers en -ruimers ingezet voor het vegen en strooien van fietspaden op eigen bedding. Fietspaden die grenzen aan de rijweg worden mee gestrooid met de rijweg zelf.

    Voetpaden

    Voetpaden ter hoogte van privé-woningen moeten over een breedte van 1 meter sneeuw- en ijsvrij gehouden worden door de inwoners zelf. Doe je dit niet, dan riskeer je een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete).

    Wanneer wordt er gestrooid?

    Fase 1

    Indien er kans is op rijm- of ijzelplekken op bruggen worden enkel de locaties gestrooid die door hun oriëntatie gladheidsgevoelig zijn. Dit zijn vooral bruggen, wegen in open veld en gevaarlijke bochten. Dit gebeurt preventief en, naargelang de omstandigheden, kan dit reeds ’s avonds zijn of in de vroege ochtend (vanaf 5.00 uur).

    Fase 2

    Indien er kans is op rijm- of ijzelplekken op alle gemeentewegen worden alle prioritaire wegen gestrooid en de fietspaden op gladheidsgevoelige plaatsen (bijvoorbeeld: bruggen). Hierbij worden ook de gemeentelijke parkings zoveel als mogelijk gestrooid.

    Fase 3

    Bij sneeuwval of aanvriezende regen worden alle prioritaire wegen gestrooid. Dit gebeurt preventief en tijdens de sneeuw-/regenval en dit tot er voldoende zout op de rijbaan ligt om deze prioritaire  wegen weer sneeuw- en ijsvrij te maken.

    Voor de fietspaden wordt er bijkomend personeel en materieel ingezet om deze zo snel mogelijk sneeuwvrij te krijgen. Naast de ingang en omgeving van openbare (gemeente) gebouwen, worden ook de meest gebruikte voetpaden in de dorpskernen vrij gemaakt en gestrooid door gemeentepersoneel.

    Ook voetpaden met verhoogde kans op gladheid + de ingang en omgeving van openbare (gemeente) gebouwen met verhoogde kans op gladheid worden gestrooid. Dit gebeurt bij voorkeur preventief (’s avonds) maar kan ook, naargelang de omstandigheden, pas in de vroege ochtend (vanaf 4.00 uur) zijn.

    Fase 4

    Bij sneeuw of ijzel die meerdere dagen na elkaar blijft liggen, kan beslist worden om ook niet prioritaire wegen te strooien. Dit zal geval per geval worden bekeken.

    Waar vind ik strooizout?

    Het lokaal bestuur stelt geen strooizout ter beschikking aan de inwoners. Je kan strooizout aankopen in supermarkten, doe-het-zelfzaken of bij gespecialiseerde bedrijven.

    Alle Lievegemse scholen krijgen bij aanvang van de winterperiode 2 zakken zout (2x25kg). Op vraag van de schooldirectie kan er bijkomend worden geleverd.

    Wat kan ik doen?

    • Hou de voetgangerszone voor je woning of bedrijf ijs- en sneeuwvrij.
    • Veeg de sneeuw aan de rand van het voetpad, niet in de goot of riool! Als greppels en rioolkolken vol liggen met sneeuw, zoekt het smeltwater bij het dooien een andere weg en kan het grote ijsplekken vormen als het opnieuw begint te vriezen.
    • Help je oudere of minder mobiele buur bij het sneeuwruimen.
    • Bij slecht weer wordt de afvalophaling stopgezet. Haal je vuilniszak opnieuw binnen tegen de volgende ronde.
    • Matig je snelheid in het verkeer!