Volgende fase uitbreiding bibliotheek

Op een infomoment werd het aangepast ontwerp voor de herinrichting en uitbreiding van de bibliotheek in Zomergem voorgesteld aan buurtbewoners en verenigingen. Het moderne gebouw met daarin onder andere een bibliotheek van de 21ste eeuw en een polyvalente zaal voor 250 personen moet eind 2024 af zijn.

Op 21 november organiseerde de gemeente een tweede infosessie over de uitbreiding en herinrichting van de bibliotheek in Zomergem. Hierin werden de bezorgdheden van de buurtbewoners ter harte genomen en werden meer details omtrent het gebruik van de zaal extra geduid.

Multifunctioneel

Het ontwerp biedt een antwoord op uiteenlopende noden. Zo komt er opnieuw een zaal in Zomergem die door verenigingen gebruikt kan worden, krijgt speelpleinwerking Patjoepel een stek en kan de bibliotheek nog meer een hedendaagse bibliotheek worden. Anno 2022 is een bibliotheek immers meer dan een plek om boeken te lenen, maar is het ook een verblijfsruimte waar workshop gegeven worden of die gebruikt wordt als blokruimte voor studenten.

Duurzaam

Het wordt een compact gebouw zodat er zo veel mogelijk speelruimte behouden blijft. Doordat alle publieke functies op het gelijkvloers zijn, blijft de bouwhoogte beperkt en is het uiterst toegankelijk. Daarnaast wordt ook de geluidsdruk op de buurt tot een minimum beperkt conform de Vlaremwetgeving. Door te kiezen voor optimale isolatie en energiezuinige technieken, bereikt het gebouw een E-peil van 49. Dit is een pak lager dan de opgelegde 58 waardoor dit een BEN-gebouw (=Bijna Energie Neutraal gebouw) wordt.

Timing

Nu het ontwerp rond is, kan de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend worden. Tegen maart 2023 zou de vergunning rond moeten zijn zodat het gebouw in de tweede jaarhelft van 2024 klaar is voor gebruik.